Naarits: muhedus aitab ka müügitöös

Eesti suure lehtmetalli firma AS Favor noor ekspordi müügijuht Oskar Poola jagas hiljuti oma tähelepanekuid, kuidas on tal õnnestunud saada mitmeid häid ekspordidiile Skandinaaviast vaid mõnekuise töö tulemusena.

Tema soovitus oli lihtne: hea nali või muhe jutt aitavad ületada barjääre, sest neid rääkides ja kuulates on inimesed avatumad.

Kui sinu ülesandeks on müük teisele ettevõttele, siis on loomulik, et peab tegema ära põhjaliku kodutöö enne kui võid võtta telefonitoru ja helistada ostujuhile. Sa pead uurima ettevõtte kodulehte, tema aruandeid, turutrende, jms. Kuid siis ühel hetkel on käes aega helistamiseks.
Sul on reeglina mitte rohkem kui üks minut, et oma esimeses müügikõnes endast hea mulje jätta ja huvi tekitada. Üks soovitusi, mida peetakse ka müügitehnikaks, on huumor ehk naljade rääkimine. Esmapilgul ehmatavana mõjuda võivat väidet on lihtne selgitada: huumor vabastab pingest, stressist, naeratus toodab partneris serotoniini ja head tuju. Peamine aga on, et muhe huumor töötab just inimeste lahtisulatajana.

Kuigi internetiski võib leida palju huvitavaid müügikohtumisel või telefonimüügis kasulikke naljarääkimise nippe, on olulisim, et naljad oleksid loomulikud või vähemasti sedavõrd hästi sissetreenitud, et mõjuksid loomulikena. Sobimatuteks peetakse üldjuhul nalju, mis on soolise, poliitilise või religioosse alatooniga, sest alateadlikult võime vestluspartnerit neil teemadel naljatades solvata.

Tagasi Oskari kogemuste juurde. Ei, tema ei räägi kunstlikke nalju, vaid püüab olla ikka see, kes ta on. Aga ühe hinnapäringu sai ta näiteks Rootsist selle peale, kui kõnetas ostujuhti lõuna paiku kogemata sõnadega: „Good Morning“. Kerge üllatus pani ostujuhi hetkeks vaikima, seejärel aga naerma. Hea alguse järel jõuti kiiresti ka müügijutuni ning sealt edasi esitasid rootslased juba hinnapäringu.

Lähemalt saab Oskari kogemustest lugeda SIIT

Ekspordirevolutsiooni programmi kaasrahastab Euroopa Sotsiaalfond.

 

Osale arutelus

  • Anu-Mall Naarits

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

FITEK otsib potentsiaalikat MÜÜGITALENTI

Tripod Grupp OÜ

16. detsember 2018

OMNIVA otsib INFOÄRI MÜÜGIJUHTI

Eesti Post AS

16. detsember 2018

Teabevara