5 suuremat eksportööri teevad 21% koguekspordist

Statistikaameti väliskaubandusstatistika talituse analüütiku Riina Kerneri hinnangul on Eesti kaupade eksport tõepoolest kontsentreeritud ehk suuremad ettevõtted annavad olulise osa ekspordikäibest.

"Näiteks aprillis moodustas viie suurema eksportööri ekspordikäive 21% Eesti koguekspordist ja 100 eksportööri annavad 56% ekspordikäibest, " selgitab ta.

Statistikaamet arvestab kaupade ekspordikäibesse kõikide, nii suurte kui väikeste ettevõtete ekspordimahud. "Juhul, kui ekspordikäive on väike (jääb alla statistikaameti määratud aruande esitamise läve), siis ei pea ettevõte EL riikide vahelise kaubavahetuse kohta aruannet esitama. Selliste ettevõtete käive sisaldub aga samuti Eesti koguekspordis, kuid hinnangutena  — maksu- ja tolliametis deklareeritud EL-sisese käibedeklaratsiooni alusel. Samuti on kaetud täielikult eksport ELi mittekuuluvatesse riikidesse - andmed saame tollideklaratsioonidest," kommenteerib Kerner.

Statistikaameti hinnangul on vale väita, et riigi ekspordistatistika ei arvesta väikeste ja keskmiste ettevõtete panust ja on seetõttu kallutatud.

Best Salesi toimetus: Anu-Mall Naarits ei väida kommentaaris, et ekspordistatistika ei arvesta väikeste ja keskmiste ettevõtete panust. Tema hinnangul annavad riigi statistika mõttes tooni kindlasti suurettevõtted nagu Eesti Energia, Ericsson ja teised. Nende ettevõtete müüginäitajate kõikumine mõjutab statistikat tõenäoliselt enim.

Osale arutelus

  • Anu Ots

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara