Müügimeeskond nagu loomariik

Osa imetajaid ja kalu ei saa karjas hakkama ja eelistab tegutseda üksi. Liigikaaslastega puutuvad nad kokku vaid siis, kui on vaja oma territooriumi kaitsta või sugu jätkata. Üksikult tegutsejad vastutavad ise oma ellujäämise ja arengu eest.

Osa liike aga on oma elu korraldanud hulgakesi kooselamise vormis – koos peetakse jahti ja  võideldakse vaenlaste vastu. Karjal on juht, kes on teistest targem, tugevam, kavalam ja mõnikord ka suurem. Ta on oma positsiooni välja võidelnud ja peab oma üleolekut pidevalt tõestama, pidades sageli veriseid võitlusi. Juhil on eeliseid – ta asub esimesena saagi kallale, tema korraldusi täidetakse ja tema tegevusi matkitakse. Mida juht „ütleb“, nii ka tehakse. Mõnikord on küll ka erimeelsusi, kuid juhi möiratus teeb sellele kiire lõpu. Nõrgem ja vana isend, kes enam karja ei kõlba, aetakse minema. Sellised on reeglid.

Ka igal müügimeeskonnal on juht. Jätame siinkohal kõrvale ebamäärase struktuuriga maatriksorganisatsioonid, mille kohta Valdo Randpere omal ajal õigesti ütles, et need tekitavad maohaavu. Ja siin lähebki asi lõbusaks. Kui on välja tulnud uus teooria, et näiteks kodus töötamine on in, siis pannakse kontor kinni ja kõik lähevad koju iseseisvalt töötama. Kui aga näiteks USAs arvatakse, et hea on kaks korda aastas arenguvestlusi pidada, siis hakataksegi seda massiliselt tegema.
Võrrelgem ennast loomariigiga. Inimene on ju siiani selle osa, kuigi ometi homo sapiens. Kes on karjas ehk meeskonnas tegutseja, see ikka iseseisvalt (nt kodus) tööle ei hakka. Miks ta peakski, kui tema loomus või harjumused on teistsugused. Pealegi on kontoris alati juht olemas, kes ütleb, mida teha. Ja tavaliselt pole siis vaja ka vastutada, sest boss ütles nii.

Juht julgeb, on targem ja (tavaliselt) võtab ka vastutuse; ilma nende omadusteta ei oleks teda tõenäoliselt juhiks edutatud. Temal  on mitmesugustel põhjustel vaja „karjas“ töötada, seda juhtida. Kes aga on pigem üksitegutseja, see on võimeline iseseisvalt (kodus, oma „piirkonnas“)  tegutsema.

Loo moraal on lihtne – vaatamata sellele, et meil on iPad, internet ja mobiiltelefon, on meie käitumismallid ikka pärit miljardite aastate tagusest minevikust. Iga inimene on eriline ja kõikide müügimeeskonna liikmetega ühtemoodi käituda-suhelda ei ole mõistlik ega tulemuslik.

Osale arutelus

  • Guido Paomees

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

TELE2 EESTI AS otsib VEEBIANALÜÜTIKUT

Tele2 Eesti AS

21. jaanuar 2019

COMPENSA ELUKINDLUSTUS otsib ELUKINDLUSTUSE JA INVESTEERIMISE NÕUSTAJAT

Compensa Life Vienna Insurance Group SE

23. jaanuar 2019

SOFTREND GROUP OÜ EKSPORDI MÜÜGIJUHTI

Softrend Group OÜ

10. veebruar 2019

Teabevara