Eesti idufirma võitis taas konkursi

Kanadas toimunud uute finantsteenuste idufirmade konkursil oli üks võitjatest Eesti päritolu start up Guardtime ning auhinnaks saadi 50 000 dollarit. Teine võitja oli USA start up Truaxis, mis pälvis samuti 50 000 dollarit.

Guardtime on teenus, millega saab tagantjärele tõestada digitaalsete andmete ehtsust.

Konkurss originaalnimega "2011 Innotribe $100K Start-up Challenge” on võistlus, mille eesmärk on leida alustavaid ettevõtteid, mis pakuksid 209 riigist pärit ning enam kui  9700 pangandus- ja finantsorganisatsioonidest ning klientidest koosnevale  SWIFT-kogukonnale finantsalaseid tehnoloogilisi lahendusi ja teenuseid. Võistluse auhinnafond kokku on 100 000 dollarit.

Võistluse finaal toimus 21. septembril 2011 Sibos (Toronto). Ekspertkomisjon valis rohkem kui saja võistlusest osavõtja hulgast välja 10 finalisti, kes tutvustasid võistlustöid kutsutud ning seatud publikumile, kelle hulgas on üleilmselt tuntud ettevõtete võtmetegelasi, ettevõtjaid ning ajakirjanduse esindajaid.

22. septembril anti kahele parimale alustavale ettevõttele Guardtime ja Truaxis Sibosse kogunenud kaheksa tuhande pealise publikumi ees auhinnatšekk 50 000-le dollarile.

Finalistide hulgas oli veel üks Eesti idufirma, Skype'i ühe esimese töötaja Taavet Hinrikuse loodud ülekande-konverteerimislahendus Transferwise, mis pakub pankadele konkurentsi.

Äripäev kirjutas mullu kevadel, et Skype loojate investeerimisfirma Ambient Sound Investments (ASI) koos Hong Kongi miljardäri Li Ka-shingi ja Singapuri valitsusega rahastavad teisel investeerimisringil rohkem kui 102 miljoni Eesti krooniga Guardtime Ltd fondi.

Guardtime loodi 2006. aasta oktoobris digitaalsete andmete turvalisuse spetsialisti Märt Saarepera ja krüptoloogiaspetsialisti ning Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikoolis õppejõu, doktorikraadiga Ahto Buldase poolt.

Riskikapitalist Allan Martinson ütles aasta eest kevadel Guardtime'i plaane kommenteerides, et advokaadibüroodel on digitaalse ajatempli jaoks päris huvitav klientuur, samuti pankadel, kus on vaja väga selgelt tuvastada, mis hetkel mingi dokument kelle käe alt läbi käis.

2010. aasta mai lõpus märkis Martinson Äripäevale, et Guardtime'i projektiga käidi umbes kolm aastat tagasi ka tema jutul, kuid ta andis toona eitava vastuse.

"Digitaalsest ajatemplist ei saa sama suur projekt nagu Skype, vähemalt mitte lähemas tulevikus, kuna see on suunatud kitsamale seltskonnale. Samas on tal oma nišš ja oma väärtus ning kindlasti on see hästi huvitav, selles pole mingit kahtlust," rääkis Martinson.

Skype’i üks esimesi töötajaid Taavet Hinrikus ning Deloitte'is ja PricewaterhouseCooperis töötanud Kristo Käärmann panid 2011. aasta alguses tööle ettevõtte TransferWise, mis muudab valuutavahetuse oluliselt odavamaks, sest tehingu hind on ühesugune iga summa puhul.

Valuutavahetuse Skype'iks muudaks ettevõtte just asjaolu, et ligipääs turu keskmistele valuuta hindadele sarnaselt pankadega oleks kõigil inimestel, kirjutas veebruari alguses USA tuntuim tehnoloogiablogi Tech Crunch.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

FITEK otsib potentsiaalikat MÜÜGITALENTI

Tripod Grupp OÜ

16. detsember 2018

OMNIVA otsib INFOÄRI MÜÜGIJUHTI

Eesti Post AS

16. detsember 2018

Teabevara