Uuring: kui riigipea kohtub dalai-laamaga väheneb eksport Hiina 8 või 17%

Ettevõtja Tiit Pruuli eile Postimehe Tiibeti Hääle lisalehes ilmunud arvamusloos on juttu ka majandusteadlaste Andreas Fucsi ja Nils-Hendrik Klanni uurimusest "Paying a Visit: The Dalai Lama Effect on International Trade".

See vaatleb, kuidas on Tiibeti liidri välisvisiidid mõjutanud Hiina majandussuhteid oma partnerriikidega. Tegu ei ole mingi poliitilise vahu, vaid tabeleid ja numbreid täis täppisteadusega.

Autorid sedastavad kokkuvõtteks: "Meie tulemused lubavad oletada, et süstemaatiline kaubavahetuse vähendamine on põhjustatud ainult kohtumistest riigipeade või valitsusjuhtidega, mitte madalama taseme ametnikega. Poliitiliste juhtide kohtumiste tulemusena Dalai-Laamaga on vähenenud nende riikide eksport Hiinasse 8,1% või 16,9%, sõltuvalt uuringuks kasutatavast metoodikast. Me leidsime veel, et "dalai-laama efekt" puudutab ainult masinate ja transpordivahendite ekspordi vähendamist Hiinasse ja selle mõju kadus kaks aastat pärast visiiti.“

Eesti teatavasti ei ole võimeline eksportima ei masinaid ega transpordivahendeid. Küll aga peame neid importima, ka Hiinast. Saatuse iroonia oli see, et samal ajal, kui tema pühadus Tallinna vanalinnas jalutas, tegid Eesti Raudtee ametnikud jõupingutusi, et Tiibeti usujuhiga ei satuks neil tänavail juhuslikult kokku Hiina konsortsiumi CCOEC/BRC esindajad, kes olid samal ajal Tallinnas, et allkirjastada üht suurimat kaubandustehingut kahe riigi vahel. Nimelt ostis Eesti Raudtee Hiinast 16 manöövervedurit, ehk siis transpordialaseid masinaid.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

OMNIVA otsib INFOÄRI MÜÜGIJUHTI

Eesti Post AS

16. detsember 2018

FITEK otsib potentsiaalikat MÜÜGITALENTI

Tripod Grupp OÜ

16. detsember 2018

Teabevara