Arvo Kivikas: rõivatööstus sihib Hiina asemel Vietnamit  

Vietnami tippjuhtidega ametliku kohtumise faktist võib mul edasipidi seal kasu olla, põhjendas ASi Ilves-Extra suuromanik Arvo Kivikas kuulumist äridelegatsiooni, kes saadab peaminister Andrus Ansipit visiidil Vietnami ja Singapuri.

Ilves-Extra suuromanik Arvi Kivikas läheb ja vaatab üle, kuidas edeneb töö tema Vietnami õmblejatel. Kivikas andis intervjuu neljapäeva pärastlõunal oma kabinetis Tartus.

Kivikasel on Vietnamis ärihuvid, sest tema osalusega OÜ Quality Label Manufacturing (QLM) alustas eelmise aasta kevadel Hanois spordi- ja vaba aja rõivaste tootmist kaubamärgi ISC all. QLMi võrdsed osanikud on Ilves-Extra ja Järvamaal päästeveste tootva OÜ Pakpoord tegevjuht, sakslane Gerhard Eberle.

Nii et Teie eesmärk Vietnamis ei ole leida uusi äripartnereid? Meil on äripartner olemas. Aga väga tore, kui leian kedagi juurde. See pole välistatud. Aga eelkõige olen ikkagi selleks, et olemasolevat äritegevust nii-öelda õlitada.

Mida te Vietnamis toodate? Tootmine käivitus eelmise aasta kevadel. Vietnamis õmbleme masstoodangut ja neid tooteid, millega ei ole kiire -millel on näiteks tarneaeg pool aastat. Eestis teeme väikepartiisid. Eestis toodame neile, kes on valmis toote eest rohkem maksma. Kas on siis kogus väike, kvaliteedinõuded hästi kõrged või tahab klient väga lühikese aja jooksul tooted kätte saada.

Mis huvi on Teie kompanjonil Gerhard Eberlel tegutseda Vietnamis? Praegu tõepoolest õmbleme Vietnamis praktiliselt vaid ISC brändi tooteid. Eberle huvi on omada valmistamiskohta, kus on võimalik teha konkurentsivõimelist toodangut.

Miks otsustasite käivitada tootmise Vietnamis ja mitte näiteks Hiinas? Me vaatasime ringi mitmes Aasia riigis. Ütleme nii, et Vietnamis olin ma kontaktide loomisel edukam. Mulle tundus, et Vietnam on õige koht. Ega me pole ainukesed Euroopast, kes Vietnamis toodavad. Näiteks rõivatööstuses pole paljud enam hiinlastega rahul ja otsivad tootmisvõimalusi Vietnamis.

Kas tootmist Vietnamis ohjab inimene Tartust, Ilves-Extrast? Ilves-Extra tegeleb toodete väljatöötamisega, mis õmmeldakse Vietnamis kokku. Seetõttu peab kindlasti toote juurutamise faasis meie oma inimene kohapeal olema. Meie inimesed käivad Vietnamis vahetustega. Meil on üks proua, kes oskab juba päris hästi kohalikku keelt.

Loe täispikka intervjuud Kivikasega tänases Äripäevas

Osale arutelus

  • Väinu Rozental

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

OMNIVA otsib INFOÄRI MÜÜGIJUHTI

Eesti Post AS

16. detsember 2018

FITEK otsib potentsiaalikat MÜÜGITALENTI

Tripod Grupp OÜ

16. detsember 2018

Teabevara