SEB: iga kaheksas Eesti ettevõte ekspordib

Majanduskriis tõi muude mõjude kõrval kaasa eksportivate ettevõtete arvu märgatava kasvu – varasema 9000 ettevõtte asemel müüb oma tooteid ja teenuseid nüüd välismaale 12 000 firmat ehk iga kaheksas Eesti ettevõte, nentisid SEB juhid tänasel ettevõtlusteemalisel pressibriifingul.

Statistikaameti andmetel suurenes aastatel 2007 – 2011 eksportööride arv protsentuaalselt kõige rohkem Saaremaal - 39 protsenti, 158 ettevõtteni. Järgnesid Harjumaa 32-protsendilise ning Raplamaa 29-protsendilise kasvuga.

 „Tähelepanuväärne on ettevõtlusaktiivsuse kasv maakondades, kus lisandus ligi 400 eksportööri. Ekspordi sihtriigid on suures osas samad: Venemaa osakaal on kasvanud, ulatudes tänavu juulis 15 protsendini, ning Läti osakaal on vähenenud. Eksporditurgudele jõudnutel tasub siiski panustada portfelli hajutamisele, et muutused majanduskeskkonnas ei tekitaks tagasilööke,“ ütles SEB Panga juhatuse esimees Riho Unt.  

Eesti on Balti riikidest kõrgeima ettevõtlusaktiivsusega, kuid murekohaks on ettevõtete kasvamine suuremaks kui 20 töötajaga ettevõtteks – see on arenguhetk kui firma omavahenditest enam ei piisa ja oleks vaja head strateegiat, et kuidas edasi minna.

„80 protsendile eestimaalastest annavad tööd väikesed ja keskmise suurususega ettevõtted. Eesti majanduse süda asub just meie paindlikes firmades. Samas 75 protsenti nendest ettevõtetest on liiga väikesed, et palgata endale finantsjuhti, kes omanikule head nõu saaks anda. Seega on firma juht tihti oma keeruliste otsustega üksi. Meie soovime seda tühimikku täita ja pakkuda oma teadmistepagasit ja kogemust, et ettevõte saaks seda kasutada finantsjuhtimise ning üldise arengu huvides. Selleks saigi ellu kutsutud üks läbi aega suurim nõustamisprojekt,“ rõhutas Unt.

SEB viib oktoobris ja novembris läbi suure nõustamisprojekti, mille raames külastavad panga esindajad ligikaudu 900 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Eesti teedel liigutakse kümne SEB värvides väikeautoga Smart, millega tuletatakse ka meelde keskkonnasäästlike liikumisviiside tähtsust.

Nõustamisprojekti raames viib SEB läbi ka küsitluse, kus maakondade ettevõtted saavad anda hinnanguid oma 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.

 

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

Tule ja ole TNT MÜÜGIHÄÄL

Manpower OÜ

22. november 2018

Teabevara