Laugus: magala väikekorterid müüvad

Kasvavad kommunaalkulud tingivad nõudluse kasvu väiksemate korterite järele, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo juht Jaanus Laugus.

Lõppenud aastal oli Lasnamäe linnaosas märgata nõudluse ja tehingute arvu kasvu 20%, millele aitasid kaasa eelkõige väiksemad korterid (1-2-toalised). Lisaks tehingute arvule on 1-2toaliste korterite hind ka hüppeliselt kasvanud, kuni 15% olenevalt elamukvartalist. Hinnatumad on need Lasnamäe elamukvartalid, mis asuvad merele või kesklinnale lähemal. Oluliselt mõjutab korteri hinda ja müügikiirust ka ühistu tegevus maja korras hoidmisel.

Keskmine korterite hinnatõus jääb siin 10% piiresse. Lasnamäel on välja kujunenud oma lokaalne piirkonda soosiv pigem venekeelne elanikkond. Kohalikele suunatud infrastruktuur on hästi arenenud, olemas on venekeelsed koolid, huvikeskused, uued kaubanduskeskused.

Väiksemate korterite nõudlus on tõusnud, kuna järk-järgult kasvavad kommunaalkulud. Piirkonnas elatakse enamjaolt vanemates nõukogude ajal ehitatud paneelmajades, mis on keskmise ehituskvaliteedi ja madala energiaklassiga. Paljud Lasnamäe elanikud soovivad oma suurema korteri müüa ning osta asemele väiksema, sooviga vähendada igakuiseid püsikulusid. Mõningal juhul annab selline vahetus ka võimaluse tekitada vaba raha, mis jääb raskemateks aegadeks säästuarvele.

Arvestades 3-4toaliste korterite nõudluse vähenemist, võib Lasnamäe kinnisvaraturgu pidada Tallinnas üheks likviidsemaks. Keskmine müügiperiood on seal väiksemate korterite puhul vaid 1-2 kuud, suuremate korterite puhul sõlmitakse müügiks maaklerlepinguid kuni 6 kuuks. Tehinguni jõutakse õige hinna korral 4- 5 kuuga. Lasnamäe korterite eripära on olnud hea likviidsus ka kinnisvaraturu raskematel aegadel.

Nõudluse kasvu näitab ka pakkumiste vähenemine kinnisvaraportaalides. Need on aasta jooksul Lasnamäel kahanenud  umbes 1400 ühikult 1100.

Väikeinvestoritele peaks kindlasti huvi pakkuma Lasnamäe korterite kõrge üüritootlus, mis on aastas 5-6%. Kui siia lisada hinnatõus, siis annab Lasnamäe korter investorile hetkel 15-20% aastas korteri soetusraha tagasi.  1-2toaliste korterite kuu üürihind jääb 200-300 euro vahele, 3-4toaliste üürihind 280-400 euro piiresse.

Kindlasti teevad selles piirkonnas investeeringu riskantsemaks võimalikud probleemid üürnike maksejõuga ning korruselamute ehituskvaliteet ja vanus.

Osale arutelus

  • Rivo Sarapik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

Tule ja ole TNT MÜÜGIHÄÄL

Manpower OÜ

22. november 2018

RICKMAN TRADE otsib EESTI TURU MÜÜGIJUHTI

Ariko Reserv OÜ

30. november 2018

Teabevara