ERGO hindab Eesti maksusüsteemi

ERGO toob oma kahjukindlustusseltside peakontori Eestisse kasumi soodsama maksustamise ja omanikele sobivama ettevõtluskeskkonna tõttu.

Aasta alguses ühendas ERGO oma kolm Baltimaades asuvat kahjukindlustusseltsi üheks Euroopa äriühinguks nimega ERGO Insurance SE. ERGO juhatuse liikme Maarika Liivamägi sõnul ei ole nende Baltikumi kahjukindlustusseltsidel varem olnud ühist peakontorit . Peakontor otsustati Eestisse luua peamiselt maksusüsteemi tõttu. "Eestis maksustatakse ainult jaotatud kasumit. Kui kasum investeeritakse uuesti ettevõttesse, on see maksuvaba. Lätis ja Leedus on maksumääraks 15%. Eesti positsioon kohalikul turul on samuti Leedu ja Läti ERGO-st tugevam," toob Liivamägi välja mõned põhjused. 

Samuti on tema sõnul omanikule sobilik Eesti ettevõtluskliima laiemalt. "Nõutava kapitali olemasolu ja juhtimise, näiteks nõuded juhtidele, siseaudit, riskide juhtimine, sisekontrollisüsteem, vastavuskontroll, osas on ühinemisest alates vastutav Eestis olev peakontor . Ühinenud ettevõtte üle teostab järelevalvet Eesti Finantsinspektsioon," toob Liivamägi välja veel mõned põhjused, miks peakontoriks valiti just Eesti. 

ERGO omanik näeb Eestit, Lätit ja Leedut ühtse geograafilise ja ärilise üksusena. "Eraldi oleme kolm väikest riiki kolmel väikesel turul, koos aga esindame suuremat turgu, kus on 7 miljonit inimest. Ühtsus lihtsustab juhtimist, aruandlust ja suhtlemist ka omanikuga," kirjeldab Liivamägi. Kindlustusturul tervikuna on kindlustusandjate ühinemine selgeks trendiks. ERGO neli peamist konkurenti Balti kahjukindlustusturul tegutsevad sama mudeli järgi.

ERGO kahjukindlustuse tooted on sisult ja hinnatasemelt kõigis kolmes Balti riigis ühesugused. "Mis toodetesse puutub, siis tõepoolest meie portfelli kuuluvad kõigis kolmes riigis nii varakindlustuse, elukindlustuse, tervisekindlustuse kui ka pensionikindlustuse tooted. Sellise erinevusega, et Lätis me pensioni II samba kindlustust ei paku. Tulenevalt ERGO positsioonist ja turu eripäradest on meil mõningased hinnaerinevused," viitab Liivamägi pigem Balti riikides pakutavatele eri hindadele.

Kas ühinemine võib tuua kaasa ka osade ametikohtade kadumise? 
Liivamägi tõdeb, et osaliselt on koostöökohti juba kasutusele võetud. "Ühtne juhtimine - ühine juhatus ja mitmed ühised Balti funktsioonid juba toimivad.  Näiteks eestlastest ettevõtte strateegia juht,  IT direktor, äririskide juht, investeeringute juht, vastutav aktuaar ja personalidirektor vastutavad kogu Baltikumis oma valdkonna eest," loetleb ta mõningaid ametikohti. Baltikumiülene on ERGO Varakindlustuses veel korporatiivkommunikatsioon ja  strateegiline turundus, siseaudit, planeerimine ja controlling, pangakindlustus ja regionaalne areng.

ERGO Varakindlustuse ambitsioon on kasvada vähemalt sama kiiresti kui turud kolmes riigis. "Hetkel prognoosime, et lähiaastatel on aastane kindlustusturu kasv Eestis 3-4%, Lätis ja Leedus ootame mõnevõrra kiiremat kasvu. Kindlustusliigiti võivad kasvukiirused olla loomulikult erinevad," kinnitab Liivamägi kasvuootusi.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

FITEK otsib potentsiaalikat MÜÜGITALENTI

Tripod Grupp OÜ

16. detsember 2018

OMNIVA otsib INFOÄRI MÜÜGIJUHTI

Eesti Post AS

16. detsember 2018

Teabevara