Kinnisvara osteti rekordiliselt oma rahaga

43% mullustest kinnisvaratehingutest tehti Swedbanki andmeil oma rahaga. See tähistab viimase kümnendi rekordit.

Pank ootab tänavuselt laenude mõõdukat kasvu. Eelmise aasta 11 kuu keskmine kasv ulatus pangal 16%ni.

„Nii tehingute maht, kui ka ruutmeetri hinnad peaksid püsima sarnastel tasemetel 2012. aastaga. 5% kõikumine üles-alla oleks mõlema näitaja puhul igati ootuspärane tulemus,“ kommenteeris ootusi kinnisvaraturule Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk.

Pankadele kehtestatud uued likviidsus- ja kapitalinõuded kajastusid möödunud aastal ka laenumarginaalide kasvus. „Sõltuvalt kliendist, tõusid Swedbanki klientidele marginaalid seoses uute kapitalinõuetega aasta jooksul ca 0,10%-0,30%,“ sõnas Tukk.

Samuti tasub tema hinnangul täna kaaluda ka intressi fikseerimise võimalust - 5-aasta fikseering jääb täna 1% tasemele. Euribori langusest on Harjumaa uue laenuvõtja maksekoormus Tuki sõnul vähenenud ca 40 eurot 460 eurole, mujal ca 20 eurot 360 eurole.

2/3 Swedbanki probleemsetest eluasemelaenuklientidest seljatasid makseraskused. 6000 restruktureeritud laenust on täna veel probleemseid ligi neljandik. Pank müüs sundtäitmise korras 343 vara ehk kaks korda vähem aasta varasemast.

Osale arutelus

  • Rivo Sarapik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

Tule ja ole TNT MÜÜGIHÄÄL

Manpower OÜ

22. november 2018

Teabevara