Seppänen ja Kalm, kaua telekom vastu peab?

Telekomi juhid viitavad I kvartali kesiste majandustulemuste põhjusena operaatorivaheliste sidumishindade langusele. Samas on oma mõju ka tugevast konkurentsist tingitud hinnasurvel. Kaua telekom hinnasurvele vastu peab?

Telekomi käibed on I kvartali jooksul vähenenud Eestis kokku 15,7 miljonit, kasum 4,4 miljonit eurot. „I kvartali tulemust mõjutab nii hinnasurve kui sidumishindade langus, aga esimese kvartali võrdluses on lõviosa sidumishinnal,“ kommenteerib langust Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen. „Käibenumber polegi nii oluline, vaid arvelduste maht. Näiteks sidumistasu on tegevusalale tüüpiline tulu/kulu käibe neutraalne komponent. Omaette eesmärk pole käibenumbrit kui sellist kasvatada, vaid põhilist käibe osa, ehk arvelduste mahtu. Arveldusi saab kasvatada näiteks kliendiarvu kasvatades,“ lisab Seppänen selgituseks.

EMT on mullusega võrreldes teeninud kasumit 1,3 miljonit eurot vähem. EMT juhatuse esimees Valdo Kalm viitab langust kommenteerides samuti sidumishindadele, kuid toob välja ka hinnasurve. „Kasumile on avaldanud mõju mobiilside üldine hinnalangus, kuid säilinud vajadus jätkuvalt oluliselt investeerida,“ toob ta välja vastuolu. Tema sõnul on oluline 4G/LTE võrgu väljaehitamine klientide kasvavatele vajadustele vastava teenuse pakkumiseks. Kasumis on kõige enam kukkunud Elisa Eesti. „Elisal oli vähem seadmete müügist tulenevat tulu võrreldes eelmisel aastal sama perioodiga,“ viitab Seppänen kommenteerides Elisa Eesti kasumi vähenemist ligi 2 miljoni eruro võrra.

Kalmu sõnul on Euroopa telekommunikatsiooniturg üle reguleeritud. „Sellega seoses Euroopa konkurentsivõime USA ja Aasia kõrval väheneb, sest Euroopa telekomid investeerivad vähem infrastruktuuride arengusse ning infoühiskonna areng pidurdub,“ näeb Kalm ohtu. Samas klientide ootus kiirele internetile, ja sellega koos ka investeerimisvajadus, kasvab, kuid surve hindadele on suur. „Siin on vastuolu, mis võib viia selleni, et ühel hetkel pole telekomid enam investeerimisvõimelised,“ viitab Kalm.

Küsimusele, kaua telekom hinnasurvele vastu peab ja millise tasemeni sideteenuste hinnad langeda saavad vastab Seppänen: „Kõikide teenuste hinnad ei ole kukkunud ja vähemalt Elisa täna kasvatab arvelduste mahtu ja seda eriti mobiil-data puhul.“

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

COMPENSA ELUKINDLUSTUS otsib ELUKINDLUSTUSE JA INVESTEERIMISE NÕUSTAJAT

Compensa Life Vienna Insurance Group SE

23. jaanuar 2019

SOFTREND GROUP OÜ EKSPORDI MÜÜGIJUHTI

Softrend Group OÜ

10. veebruar 2019

TELE2 EESTI AS otsib VEEBIANALÜÜTIKUT

Tele2 Eesti AS

21. jaanuar 2019

Teabevara