Töötleva tööstuse müük aeglustunud

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina märkis kommnetaariks täna statistikaameti avaldatud tööstustoodangu numbritele, et töötleva tööstuse müügi kasvu piirab jätkuvalt nõrk sise- ja välisnõudlus.

Järgneb Mertsina kommentaar:

Märtsis kiirenes tööstustoodangu kasv 7%-ni peamiselt elektrienergia ja elektroonikaseadmete tootmise toel. Tööpäevadega korrigeeritud andmete järgi kiirenes töötleva tööstuse toodang märtsis 5%-ni (veebruaris oli kasv 2%, jaanuaris 4%).  Kuigi töötleva tööstuse toodangu kasv kiirenes, on müük oluliselt aeglustunud, mis viitab laojäägi suurenemisele. Müügi aeglustumine koos laojäägi suurenemisega puudutab ka elektroonikaseadmeid.

Kogu käesoleva aasta jooksul on töötleva tööstuse toodangu müügi osakaal välisturule püsinud 73% ringis. Elektroonikaseadmete toodangust müüakse välisturule 97%. Samas on töötleva tööstuse müügi kasv välisturule jätkuvalt nõrga välisnõudluse tõttu käesoleval aastal aeglustunud. Kui jaanuaris kasvas töötleva tööstuse müük välisturule 15% ja veebruaris 7%, siis märtsis aeglustus see 2%-ni. Müük koduturule isegi vähenes, kusjuures oluliselt vähenesid ka kodumaisele turule suunatud uued tellimused.

Osale arutelus

  • Kristi Malmberg

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara