Mandel: lõpp hoidiserahva mõtlemisele

Ajalooline mälu mängib meile samamoodi vingerpussi nagu pimesoole olemasolu või organismi tegevusetusest tingitud allergiad. Tuhandeid aastad tagasi nii vajalikud omadused takistavad praegu meie elu, leiab Äripäeva peatoimetaja.

Eestlaste elu peabki olema mure ja vaev ja hädaorg. Iga päev peab kõvasti tööd rügama. Kõike tuleb korjata, sahver peab endatehtud hoidiseid täis olema. Ära ei tohi midagi visata. Ja laenata ei tohi samuti, võlg on võõra oma, ja siis veel see laenuleiva ja laastutule jutt. Tuleb tuttav ette?

Raha kulutamine pole ilu, mille peale tuleb kindlasti pill. Raha kulutamine aitab majandust kasvatada. Investeerimine pole lollidele, kes jäävad nagunii rahast ilma. Aktsia- ja rahaturgudele investeerimine on pensionipõlve kindlustamise loomulik osa. Ettevõtjad, tulge börsile. Nõudke valitsuselt riigifirmade noteerimist börsil. Vilistage maha riigi mahamüümise jutt kui rumal ­ettekääne. Kõige muu hea juures aitab väikeaktsionäride ehk väikekapitalistide lai ring ühiskonnas riigitüüri juurest eemal hoida vasakpopulistid.

Valitsus, kes sai pärast väikest viivitust hästi hakkama eelarve kulukärbetega mõni aasta tagasi, peab leidma jõudu teha emotsionaalselt raske, aga vajalik samm. Ütlema ja tegudega näitama, et on aeg majanduskasvule kaasa aidata. Aidates näiteks leida asendust kvoodirahale, mis lõpetas ehitussektorisse voolamise. Või aidates leida pensionirahale kohta Eestis.

Hoidiserahva ihnurmõtlemise ajastu võiks nüüd läbi olla ja ees võiks seista rõõmsam investeerimise ja kulutamise aeg.

Loe pikemalt Äripäeva tänasest paberväljaandest.

Osale arutelus

  • Meelis Mandel

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

SOFTREND GROUP OÜ EKSPORDI MÜÜGIJUHTI

Softrend Group OÜ

10. veebruar 2019

COMPENSA ELUKINDLUSTUS otsib ELUKINDLUSTUSE JA INVESTEERIMISE NÕUSTAJAT

Compensa Life Vienna Insurance Group SE

23. jaanuar 2019

Teabevara