Autoturg kasvutrendis: tooni annavad Tartu ja Pärnu

Uute sõiduautode müügi statistikat vaadates selgub, et Eesti suuremates linnades käib müük isegi mõneti hoogsamalt kui pealinnas Tallinnas.

Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit (AMTEL) toob näiteks suuruselt teise linna Tartu ja neljanda Pärnu, kus mõlemas müüakse uusi sõiduautosid väga edukalt. Kui neis kahes linnas kokku elab veidi üle kümnendiku Eesti elanikkonnast, siis möödunud aastal müüsid sealsed autoesindused uusi sõiduautosid kokku 18,5% kõigist Eesti müüdud sõiduautodest.

Eestis läks mullu uusi sõiduautosid kokku kaubaks 19 500, millest 2487 müüdi Tartus ja 1124 Pärnus. Ja sarnane trend on jätkunud ka tänavu esimesel poolaastal, vahendas AMTEL.

Tartus müüdi eelmisel aastal kokku 2487 uut sõiduautot ja sarnaselt kogu Eestiga, näitas ka ülikoolilinna autoturg kasvutrendi. Ja see kasv jätkub ka tänavu, sest kui mullu esimesel poolaastal anti klientidele üle 1303 uut sõiduautot, siis tänavu esimese kuue kuuga on vastav arv 1406.

„Tartu autoturg sarnaneb siiski kogu Eestiga – vahel kasvab, vahel langeb, aga viimasel ajal on tõesti näidanud pigem kasvutrendi,“ ütles Amserv Turu esinduse müügijuht Neeme Saue. „Aga lõputult kasvada pole võimalik ja teatud stabiliseerumine on kindlasti toimumas." Tema sõnul on populaarsemad väikse keskklassi sõidukid ja maasturid.

AMTELi sõnul erineb veidi Tartus automarkide müügitabel. Kui kogu Eestis on viimasel ajal kindlalt enim müüdud mark Toyota, siis Tartus on tänavu esimesel poolaastal kindlad liidrid Škoda ja Volkswagen, järgnevad Kia, Toyota ja Ford.

Pärnus näitas uute sõiduautode müük suuremaid kasvunumbreid 2012. aastal, mil suvepealinnas müüdi kokku 1184 uut sõiduautot. Eelmisel aastal müüdi kokku 1124 autot. Ka tänavu esimesel poolaastal on jäädud natuke alla eelmise aasta samale perioodile – esimese kuue kuuga on tänavu müüdud 532 uut sõiduautot, aga eelmise aasta samal perioodil oli see arv 567.

„Viimasel ajal on Pärnu autoturg tõesti natuke stabiliseerunud ja keskmiselt müüakse kuus umbes 100 autot,“ kommenteeris Mariine Auto Pärnu esinduse müügijuht Danel Karpender. „Edukamalt müüvad Volkswagen, Škoda ja Toyota ning väike keskklass ja maasturid on populaarsed nagu mujalgi Eestis.“

Tarbesõidukite poolelt on Tartu ja Pärnu müük ehk veidi tagasihoidlikum, kuid siiski müüdi nendes kahes linnas eelmisel aastal kokku ligi 600 tarbesõidukit (Tartus 415 ja Pärnus 168), mis moodustab kogu Eesti eelmise aasta tarbesõidukite turust umbes 15%. Tänavu esimese poolaastaga on Tartus müüdud 246 tarbesõidukit ja Pärnus 94, kusjuures mõlemad numbrid ületavad eelmise aasta sama perioodi müüki, teatas AMTEL.

Osale arutelus

  • aripaev .ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

TELE2 EESTI AS otsib VEEBIANALÜÜTIKUT

Tele2 Eesti AS

21. jaanuar 2019

COMPENSA ELUKINDLUSTUS otsib ELUKINDLUSTUSE JA INVESTEERIMISE NÕUSTAJAT

Compensa Life Vienna Insurance Group SE

23. jaanuar 2019

Teabevara