Väikesed toidutootjad eiravad suuri jaekette

Eesti väikesed toidutootjad on üha enam selga sirgu ajamas ja vastu hakkamas suurte poekettide diktaadile, kus tarnehäirete korral ähvardatakse neid trahvidega.

Äripäev on saanud väiketootjatelt vihjeid trahvide kohta, mida suuremad poeketid neile kehtestavad. Trahve võib määrata näiteks selle eest, kui väiketootja ei suuda nõutud koguses toota või kui on tekkinud tõrge logistikas.

Viljandimaal Saarepeedi vallas Karulas tegutseva Karula Lihatööstuse üks omanik Annely Ritson rääkis, et täna müüvad nad oma toodangu ise otse klientidele. “Uusi kliente ei pea otsima, kuna klient ise leiab meid,” ütleb Ritson. Ta selgitas, et enim kaupa läheb laatadele, veel ostavad nende tooteid väikepoed. “Suuri kette me ei kasuta. Aastaid tagasi uurisime Selverist, aga trahvid olid sel ajal päris suured, kui kaup õigel ajal kohale ei jõua,” märkis Ritson ja nad loobusid.

Vändra metsas Pärnumaal Orikülas asuva Kaatarusaare talus tegutseb tunnustatud mahetootja. Perenaine Kadri Kontkar tõdeb samuti, et praegu ei ole enam tõesti huvi suurtes poekettides oma kaupa müüa. “Ainult sel juhul oleksin huvitatud, kui talukauba jaoks on eraldi riiul, talukaup peab olema nähtav ja eristatud,” tõdes ta.

Loe Äripäevast pikemalt , milliseid lahendusi on väiketootjad leidnud enda toodete müügiks ning kuidas kommenteerivad jaeketid trahvide tegemist.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

Tule ja ole TNT MÜÜGIHÄÄL

Manpower OÜ

22. november 2018

RICKMAN TRADE otsib EESTI TURU MÜÜGIJUHTI

Ariko Reserv OÜ

30. november 2018

Teabevara