Testi enne, kui tööle võtad

Kadi Kuuskmann, Tammiste Personalibüroo personalio
Kadi Kuuskmann, Tammiste Personalibüroo personaliotsingu projektijuht

Hea müügitöötaja leidmine on keeruline ja võimalus valikus eksida suur, sest olulist rolli mängivad isiksuseomadused. Mida tööandja psühholoogiliste testidega potentsiaalse kandidaadi kohta teada võib saada?

Vastab Tammiste Personalibüroo personaliotsingu projektijuht Kadi Kuuskmann:

Testide kasutamine personalivalikus võimaldab juhil teha teadlikum otsus. Intervjuul kandidaadiga kujuneb esmamulje, saame teada ka tema kogemusest ja pädevusest ning tajume, kas ta sobib oma suhtumise, hoiakute ja väärtustega tulevasse meeskonda. See, kui hästi suudab kandidaat ennast „müüa“ ehk kui hea mulje ta kohtumisel endast jätab, on tihti määrava tähtsusega. Alati ei pruugi aga selle info põhjal õige otsus sündida. Kui on soov veelgi kindlamat otsust teha, on võimalus kasutada erinevaid teste.

Mina soovitan värbamisel kasutada kindlasti vaimse võimekuse testi – see annab võimaluse hinnata kandidaadi üldist taiplikkust. Näiteks, kui kommunikatsioonijuhiks kandideerijal on testitulemustes verbaalne võimekus väga madal, siis suure tõenäosusega nõuab temalt suurt pingutust sõnaliste tekstide kirjutamine. Või kui kandidaadil on madalamad tulemused ruumilise võimekuse skaalal ja ta vajab oma tulevases töös just terviku nägemise oskust, mitmetahulise informatsiooni analüüsimist, siis võime eeldada, et see töö saab tema jaoks olema väga keerukas ja aeganõudev.

Kui tööga toimetulekuks on vaja samaaegselt erinevat infot hallata, suuta kiiresti ühelt ülesandelt teisele ümber orienteeruda, siis saame kiiruse-täpsuse testi abil kandideerija edukust prognoosida.

Teades kandidaadi isiksusetesti tulemusi, on meil võimalus prognoosida tema käitumist näiteks pingelistes olukordades, sihikindlust nõuvates olukordades jne.

Testide valikul on oluline mõelda, millist lisainfot kandidaadi kohta juurde vajame. Kindlasti ei tohi valikut teha vaid testide alusel. Kuid teades kandidaadi tugevusi ja nõrgemaid külgi, saame aidata tal oma töös edukas olla ja ettevõttele lisaväärtust luua.

Osale arutelus

  • bestsales.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Bestsalesi sotsiaalmeedias

RSS

Valdkonna tööpakkumised

OMNIVA otsib INFOÄRI MÜÜGIJUHTI

Eesti Post AS

16. detsember 2018

FITEK otsib potentsiaalikat MÜÜGITALENTI

Tripod Grupp OÜ

16. detsember 2018

Teabevara