1. september 2011
Jaga lugu:

Tänavu palgatakse ohtralt müügitöötajaid

Tänavune aasta jääb CV Online’i hinnangul Eestis eeskätt suuremate müügitöötajate värbamiste aastaks. 56% mais meie küsitlusele vastanud tööandjaist plaanis veel selle aasta sees töötajaid juurde palgata.

Seejuures kavatses personali täiendada keskmisest pisut suurem protsent müügiettevõtteid – 60%. Enamik müügiga seotud firmasid plaanib palgata 1-2 uut töötajat. Samas võib praegune prognoos olla võrreldes maikuuga muutunud, sest juhtivate riikide majanduskasvud on oodatust väiksemad ja prognoosid uutele võlakriisidele sagenenud.

Järgmisel aastal plaanib müügiettevõtetest inimesi juurde palgata 20%, keskmiselt kõigi valdkondade lõikes oli see näitaja aga 34%.

CV Online viis mais ühtlasi läbi ka töötajatele ja tööotsijatele suunatud uuringu, mille andmeil on ametite lõikes suurimad ootused palgatõusuks müügiesindajatel - seda ennustas pisut üle 30%. Müügi valdkonnas tervikuna prognoosis töötajaist ja tööotsijaist 22,5% palgatõusu, 8,6% langust ning 68,9% palga samaks jäämist. Seejuures enamik prognoositud palgatõuse müügi valdkonnas jäid alla 21%.Müügi valdkonnaga seotud töötajad ja tööotsijad prognoosisid palgamuutust eeskätt seoses ettevõtte müügitulemustega. Seda põhjendust toodi välja valdavalt nii palga languse, tõusu kui ka samaks jäämise puhul. Palgalanguse osas mainiti ka ettevõtte juhtide vastavat otsust. Palgatõusu puhul rõhutati majanduse elavnemist ja soovi vastasel juhul uut töökohta hakata otsima. 

Müügisektori tööandjad lubasid teistest kaks korda enam palgatõusu veel tänavu. CV Online'i maikuisest põhjalikust palgaootuste uurimusest selgus, et kümnest müügiettevõttest neli plaanis veel tänavu järelejäänud kuudel palka tõsta.

Põhjendused palga tõstmiseks:

* plaanime müüki suurendada,* inflatsiooni surve,* tööjõupuudus,* meil on vaja tagada uues kaupluses parim klienditeenindus, seega vajame vaid parimaid töötajaid, kellele peame ka rohkem maksma.

Kümnest müügiettevõttest kuus plaanis mais selle aasta järelejäänud kuudel palgataset mitte muuta.

Põhjendused palga mitte tõstmiseks:

* oleme hetkel äraootaval seisukohal ja palgatõusu ega langust ei planeeri,* ei näe olulist kasumikasvu või muutust, mille arvelt palkasid muuta,* palgad jäävad samaks, kuna ettevõttel pole võimalust palkasid tõsta,* juhtkond ei kavatse lähematel aastatel palku muuta põhimõtteliselt.

Kokkuvõttes on müügisektori tööandjad keskmisest positiivsemalt meelestatud – tervelt 40% planeeris palka tõsta 2011. aasta järele jäänud kuudel. Keskmiselt oli see näitaja 21%.

Siinkohal muidugi tuleb silmas pidada, et need olid prognoosid, mis tööandjad tegid selle aasta maikuus. See tähendab, et hetkeolukorras, kus tulevikuarengud ei ole nii selgelt positiivsed kui veel mais, võivad kavatused olla muutunud. Majanduse jahenemise korral saab tõenäoliselt suurem ja kiirem mõju olema ekspordiga tegelevatele ettevõtetele.

Prognoos 2012. aasta osas oli sama. Kümnest müügiettevõttest neli planeeris palku tõsta, kuus samaks jätta. Seejuures planeeris palga tõstjatest kaks palgatõusu nii 2011. kui 2012. aastal. Keskmine näitaja 2012. aasta osas aga on kõrgem – 60% tööandjatest kavatseb palka tõsta ja 40% samaks jätta.

Autor: Palk: Heikko Gross

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt