Ekke Lainsalu • 3. jaanuar 2012
Jaga lugu:

5 nippi, kuidas uuel aastal teenida tegevjuhist enam

Erinevalt fikseeritud palgaga töötajatest ei pea müügiprofid, kes tegutsevad tulemuse baasil, leppima oma sissetulekuga – alati saab läbimüüki suurendada ja teenida rohkem.

Kas tasub uueks aastaks paika panna eesmärgid? Soovitan nendega tegeleda ja nad püstitada. Jaanuari algus on selleks suurepärane võimalus. Kuidas aga süsteemselt oma uue, 2012. aasta müügi- ja sissetuleku eesmärke vaadata? Siin sulle mõned nipid, kuidas oma edu programmeerida.

1. PANE OMA EESMÄRGID PAIKA JA SIIS KIRJAMida sa tahad saavutada uuel aastal? Kas tahad oma müügikäivet teatud protsendi suurendada? Või tahad teenida näiteks 5000 eurot sellel aastal rohkem? Tahad saada juurde 10 olulist suurklienti? Mis iganes need ka pole, pane need enda jaoks detailselt kirja. Eesmärkide kirjapanek on vana tarkus, mida soovitab iga vähegi kogenud inimene. Tee lahti ükskõik milline raamat eesmärkide saavutamisest ja sulle räägitakse kirjapanemise olulisusest. Kõlab tüütult ja äraleierdatult, kuid kas sa oled seda kunagi teinud? Ma lõin mõned päevad tagasi faili oma 2012. aasta eesmärkidest. Seda on hea vaadata ja silme ees hoida. Tee sama.

2. JAGA SUURED EESMÄRGID MINI-EESMÄRKIDEKSKui sa tahad näiteks saada juurde 10 olulist klienti, siis pane endale eesmärgiks kuus ühe kliendi toomine. See on palju realistlikum tegevusplaan ja annab võimaluse luua iganädalane eduraport. Kui tahad suurendada oma aastast läbimüüki 10 000 euro võrra, siis jaga see aasta peale ära. Puhkuseperioodi ja suve võid rahulikult välja jätta, kuna enamik joob siis nagunii rannas õlut. Kõige mõistlikum on jagada 10ga. See teeb 1000 eurot lisamüüki kuus, mis on palju hoomatavam kui 10 000 aastas.

3. MÕTLE LÄBI EESMÄRKIDE SAAVUTAMISE VAHENDID Sa võid ju panna eesmärgiks 50% müügi kasvu, aga kui 10st kliendist 9 vastab su pakkumistele keeldumisega, siis lõpetad sa eesmärgile jõudmise asemel psühhiaatriahaiglas. Mida oleks vaja selleks, et 10 kliendist ostaks mitte 1, vaid 3? Kas sul on vaja muuta oma esitlust, teha pakkumised müüvamaks või õppida oma hinna põhjendamise argumente? On sul vaja õppida müügitehnikaid? Tee plaan. Mina näiteks ei saa edukalt koolitada Moskvas, kui ma ei valda keelt ega tunne müügialast sõnavara. Selle arendamisega tegelengi iga päev ja see on üks osa mu eesmärkide saavutamise plaanist. Jälle, mõtle enda jaoks läbi, mida sul on vaja selleks, et oma müügi tulemuslikkust tõsta ja rohkem tehinguid close'ida.

4. JÄLGI OMA LIIKUMIST SUUREMA MÜÜGI SUUNASPole mõtet vaevata end eesmärkide seadmisega, kui paari kuu pärast ei mäletagi neid. Mida ma soovitan? Sedasama, mida ise 2012 teen – jälgin igal nädalal oma eesmärkide poole liikumist. Kui sa ühel nädalal müüd näiteks 200 eurot vähem, kui plaan ette nägi, siis järgmisel nädalal tead, et pead andma suurema panuse ja müüma 200 rohkem. Kui sa ühel kuul said vähem kliente, kui plaan ette nägi, siis järgmisel kuul panustad sellevõrra rohkem. Su tegevusplaani monitoorimine aitab vältida müügimeeste põhilist lõksu – loorberitele puhkama jäämist. Tead ju küll seda: "Jee, müüsin sellel kuul müügiplaani täis, nüüd võib küll lõdvalt võtta!" Ja järgmine kuu on vaakum. Ära jama sellega! Jälgi oma liikumisi pidevalt.

Kõik see justkui ei olekski midagi uut, kuid iseküsimus on, kas me seda kõike ka tegelikus elus teeme. Vastan: enamik inimesi ei tee seda kunagi! Ja siin peitubki ebaedu valem – ära pane endale eesmärke ja su sooritus on sama keskpärane nagu eelmisel aastal.

5. SINU MÜÜGIALANE "ÄPP"Eesmärkide seadmine ja nende jälgimine müügitöös on sama, nagu näiteks eesmärgistatud sporditegemine. Sa võid ju metsas niisama joosta, kuid palju innustavam on see, kui sul on plaan ja abivahendid. Ma laadisin enda telefoni rakenduse, mis kaardistab täpselt mu joostud distantsid ja motiveerib tulemusi ületama. See on minu jaoks tore vidin, mis tõstab tervisejooksu täiesti teisele tasemele, võrreldes senise suvalise metsas sörkimisega. Nüüd ma tean täpselt, kui palju mul on vaja veel joosta, et nädala norm täis saada. Kasutad sama "äppi"? Kui jah, siis mille poolest su müügitöö erineb? Loo oma rakendus ja pane tööle. Aasta pärast samal ajal on su nägu naeru täis ja pangaarvel kopsakas summa raha.

Ma ei näe ühtegi põhjust, miks sa ei oleks suuteline teenima palju enam. 2013 on varsti käes ja ma soovin, et sul oleks palju rohkem raha kui seni. Pane eesmärgid ja sa teed selle ära!

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt