Aira Tammemäe • 12. oktoober 2012
Jaga lugu:

Meditsiini raha kaob hulludel päevadel

Kui suur osa meditsiinitöötajate palkadest on liikunud Stockmanni ja Tallinna Kaubamaja kassadesse? Kui suure osa meditsiinis puudolevast rahast andsid eestimaalased sel nädalal kaubanduskeskustele?

Sõitsin hommikul tööle. Liivalaia ja Tartu mnt ristmikul jäi silma tavapäratu ummik. Autode rivi seisis parempoolses reas, välja Swiss hotellini ja kaugemale veel. Minu sõidurida oli vaba. Esimese hooga tekkis paanika, et olen kogemata busside sõidurajal. Kuni ilmus nähtavale esimene kollane kilekott...

Muidugi on kõik järgnev puhas fantaasia ja majandusteooriale ei allu. Aga siiski? Mis juhtuks, kui kõik maailma kaupmehed lepiksid ühel heal päeval kokku: mitte ühtegi allhindlust enam ei tee! Kaupu ja teenuseid müüakse ainult tavahinnaga ning ainult kaupa, mida inimesed ka selge peaga ostaksid. Kui nüüd meenutada, siis allahindluste buum on turu hõivanud viimase kümne aastaga ja areneb järjest kiirenevas tempos. Kui kunagi sai talvehooaja kaupa osta kevadise, äärmisel juhul aasta alguse soodusmüügist, siis nüüd pannakse hooajakaubale soodushinnad välja juba paar nädalat peale müüki tulekut. Pead ikka päris loll olema, kui midagi ilma soodushinnata ostad! Tekib muidugi küsimus, miks ei toimu üleüldist totaalset hindade korrigeerimist, kui kõik kaupmehed saavad nii kerge käega teha 50% allahindlusi. Kas ostjad on tõesti nii palju "metsa poole", et lasevad endaga seda allahindluse mängu mängida? Siinkohal on tegemist muidugi globaalse hullusega.

Aga tagasi kollaste-roosade kilekottide juurde. Kui suure osa nendest kümnetest tuhandetest kilekoti-inimestest moodustavad parasjagu streikivad meditsiinitöötajad? Selline küsimus mul paraku tekkis seal Liivalaia tänaval autode rivi vaadates. Tuhat korda läbikirjutatud teema küll, aga ei saanud ka mina vabaks mõttest, et meie väikese riigi esimese tõsiseltvõetava streigi korraldasid kõrgepalgalised või vähemalt osturallide mõttes täiesti ostujõulised töötajad. Ei ole mina siiani aru saanud, kas meditsiinitöötajate probleemiks on see, et ei saa piisavalt osta või see, et ei taha osta ainult Hullude Päevade allahindlustelt või see, et ei ole aega osturallidega ühineda.

Teisalt on ikka kentsakas lugu küll, kui me ei suuda meditsiiniõdedele väärilist palka maksta, aga samal ajal ummistame kaubanduskeskused, et toppida kollased kotid täis asju, mille väärtus ei ületa oluliselt kollase koti enda väärtust.

Lõpetame allahindlused.

Siis ostavad inimesed ainult neid asju, mida tõesti on eluks vaja ja ülejäänud raha paigutavad heal meelel ravikindlustusse.

Meditsiinitöötajatel ka muret vähem, sest puuduvad igasugu hullud ahvatlused.

Kuna Stockmanni ja Kaubamaja müügikäive väheneb, läbib üleliigne müügipersonal õendusprogrammi ja suundub tööle haiglatesse. Nii lahendatakse ära ka meditsiinipersonali töökoormuse probleem.

 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee