17. mai 2013
Jaga lugu:

Müügimeeskond nagu loomariik

Osa imetajaid ja kalu ei saa karjas hakkama ja eelistab tegutseda üksi. Liigikaaslastega puutuvad nad kokku vaid siis, kui on vaja oma territooriumi kaitsta või sugu jätkata. Üksikult tegutsejad vastutavad ise oma ellujäämise ja arengu eest.

Osa liike aga on oma elu korraldanud hulgakesi kooselamise vormis – koos peetakse jahti ja  võideldakse vaenlaste vastu. Karjal on juht, kes on teistest targem, tugevam, kavalam ja mõnikord ka suurem. Ta on oma positsiooni välja võidelnud ja peab oma üleolekut pidevalt tõestama, pidades sageli veriseid võitlusi. Juhil on eeliseid – ta asub esimesena saagi kallale, tema korraldusi täidetakse ja tema tegevusi matkitakse. Mida juht „ütleb“, nii ka tehakse. Mõnikord on küll ka erimeelsusi, kuid juhi möiratus teeb sellele kiire lõpu. Nõrgem ja vana isend, kes enam karja ei kõlba, aetakse minema. Sellised on reeglid.

Ka igal müügimeeskonnal on juht. Jätame siinkohal kõrvale ebamäärase struktuuriga maatriksorganisatsioonid, mille kohta Valdo Randpere omal ajal õigesti ütles, et need tekitavad maohaavu. Ja siin lähebki asi lõbusaks. Kui on välja tulnud uus teooria, et näiteks kodus töötamine on in, siis pannakse kontor kinni ja kõik lähevad koju iseseisvalt töötama. Kui aga näiteks USAs arvatakse, et hea on kaks korda aastas arenguvestlusi pidada, siis hakataksegi seda massiliselt tegema.

Võrrelgem ennast loomariigiga. Inimene on ju siiani selle osa, kuigi ometi homo sapiens. Kes on karjas ehk meeskonnas tegutseja, see ikka iseseisvalt (nt kodus) tööle ei hakka. Miks ta peakski, kui tema loomus või harjumused on teistsugused. Pealegi on kontoris alati juht olemas, kes ütleb, mida teha. Ja tavaliselt pole siis vaja ka vastutada, sest boss ütles nii.

Juht julgeb, on targem ja (tavaliselt) võtab ka vastutuse; ilma nende omadusteta ei oleks teda tõenäoliselt juhiks edutatud. Temal  on mitmesugustel põhjustel vaja „karjas“ töötada, seda juhtida. Kes aga on pigem üksitegutseja, see on võimeline iseseisvalt (kodus, oma „piirkonnas“)  tegutsema.

Loo moraal on lihtne – vaatamata sellele, et meil on iPad, internet ja mobiiltelefon, on meie käitumismallid ikka pärit miljardite aastate tagusest minevikust. Iga inimene on eriline ja kõikide müügimeeskonna liikmetega ühtemoodi käituda-suhelda ei ole mõistlik ega tulemuslik.

Autor: Guido Paomees

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt