7. juuni 2013
Jaga lugu:

Kas sinu töötajad teavad, miks teil hästi läheb?

Palgatõus on positiivne otsus, kuid tõeline motivatsioon tuleb südamest ja hingest. Rohkem väärtustatakse ärakuulamist, mõistmist ja head sõna.

Muidugi tasu motiveerib, kuid lühikese aja jooksul, ja kui neid rahalisi sutsakaid tuleb kaootiliselt või kui töötaja ei mõista nende loogikat, on oht motivatsioon tappa.

Kui asjad lähevad allamäge, uurib juhtkond igat numbrit ja näitajat, et teada saada, kuidas nii võis juhtuda. Kuid kui asjad lähevad hästi, siis ei tea töötaja enamasti, mis peitub sõnade “Meil läheb hästi” või  “Me oleme edukad” taga. Kuid siin peitub tegelikult mõjuvõimas tulevikku suunatud juhtimisinstrument, mida me pole ehk osanud piisavalt ära kasutada.

Kui näidata töötajale, kust kasv ja edu tuleb ning kes ja kuidas õnnestumisele kaasa aitas,  nii et töötaja tajub oma osalust tulemuse teokssaamises, siis on võimalik astuda suur samm õnneliku ja motiveeritud töötajale lähemale – ning ta on nõus ka edaspidi selle nimel pingutusi tegema. Võib näiteks koosolekul tulupulkade punaseksvärvimise asemel näidata õnnestumise teekonda: kelle  pingutuse ja koostöövalmiduse tõttu jõudsime olulise koostööpartnerini, kuidas leidsime väärtusliku kliendi. Võib näidata, kuidas õnnestus vähendada olulise toote kulusid ja jõuda vaat sellise marginaalini. Kui töötaja saab ise võimaluse oma kogemusi jagada, elab ta oma õnnestumise teekonna uuesti läbi ja nakatab entusiasmiga ka teisi. Võimalik, et mõnel võib kogemuste jagamise sünergias tekkida geniaalne mõte, kuidas edasi toimetada.

Kui tunnustate töötajat õige asja eest, on sellel kindlast positiivne mõju. Nii kaasate ta ettevõtte olulistesse protsessidesse ja rõhutate tema isiku olulisust ja väärtuslikkust, millega suurendate nii tema lojaalsust kui ka sotsiaalset kaasatust; seote töötaja õnnestuja staatusega, mis omakorda loob uute kordaminekute eeldused. Kaasatud töötaja tunnetab seost enda ja töö vahel ning on pühendunud tulemuste saavutamisele.

Kaasamise praktika on oluline indikaator, mis näitab nii ettevõtte kui töötaja tasandi tervislikku seisundit. Nii saab töötajatele pakkuda väärtuslikku motiveerivat impulssi. Seda siiski vaid juhul, kui juht ise on eeskuju ja töötajate kaasamine järjepidev “põhitegevuse osa”.

Uuringud näitavad positiivset seost kaasatuse, soorituse ja tulemuste vahel. Iseenesest on see lihtne ja baseerub indiviidi baasvajadustel. Inimesed otsivad oma tegevusele ja olemisele lihtsalt mõtet ja tähendust. Kui me vaid näeksime rohkem võimalusi neid oma äris edukalt ära kasutada.

Autor: Marju Tampõld

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt