Miks rääkida koosolekutel rohkem positiivsest?

Koolitaja Raimo Ülavere kirjutab, et miks peaks umbes 80% sinu vestlustest-koosolekutest olema suunatud sellele, mis on hästi.

Kui inimene kogeb positiivset emotsiooni, head toetust ja suhet, siis tema keha toodab oksütotsiini ehk õnnehormooni, mis suurendab inimese võimet teha koostööd ja usaldada inimesi. See suurendab ka võimekust asjadega hakkama saada, tema on see, kelle pärast me pärast positiivset tagasisidet, sündmust, tunneme, et saame elu ja rohkemate ning suuremate väljakutsetega hakkama.

Küll aga oktütotsiin lahustub kehas kiiremini kui kortisool - nn stressihormoon. Seega on positiivsete sündmuste ja emotsioonide mõju lühiajalisem, kui negatiivsete oma (mis tekitavad kortisooli). Erinevate uuringute puhul on mõju vahe 3-5 korda. Negatiivne lihtsalt on tugevam ja pikaajalisema mõjuga kui positiivne.

Siit ka see 80% reegel. Kuna positiivne on sedavõrd nõrgema mõjuga, siis tuleks teda negatiivsest enam doseerida, et säilitada mõistlik tasakaal. Sestap ka on hea kokku saades ja inimestega vesteldes rääkida 80% sellest, mis on hästi ja korras. Milles me/inimene head oleme ja millised on tugevused. Ning vaid 20% ajast rääkida sellest, mis puudu on, millised on nõrkused ja kuidas nendega hakkama saada.

Kahjuks vist kipub vestlustes sageli need osakaalud tugevuste ja nõrkuste/puuduste vahel teistpidi jagatud olevat....

Kas anda negatiivset tagasisidet või ignoreerida?

Kanada teadlaste väitel on tööl ka negatiivne tagasiside parem asi kui ignoreerimine. Veelgi enam - agressiivsus, ähvardamine, nõmetsemine (inglise k bulliyng) tööl on väiksema negatiivse mõjuga kui ignoreerimine.

Ignoreerimise mõju avaldub aga konkreetsete asjadena: inimesed lahkuvad tõenäolisemalt, on vähem pühendunud, on rohkem terviseprobleemidega kimpus jne. Seega - tee mis sa teed, aga inimesest mööda ei tohi vaadata.

.

 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111