Almondi Esco • 10 august 2015

Toimetaja Blogi: Iga võit ei tasu võitlust!

Foto: EPA

Egoistlik vajadus jääda peale on justkui kodeeritud meie kehasse. Selle lummuses ihaldatud eesmärgi poole liikudes, võib meile aga täiesti märkamatuks jääda, et tihtipeale on just kaotus meie kõige suurem võit.

Selle üle pani mind taas mõtisklema äsja lõkkele löönud vastuolu kahe müügiprofi, Ekke Lainsalu ja Tarmo Tamme vahel, kes mõlemad pretendeerisid esimese Eesti autori poolt kirjutatud müügiraamatu tiitlile.

Ootamatu pikne

Kui Ekke hakkas oma sügise alguses ilmuvale raamatule kütma “Eesti esimese” tiitliga eelmüüki, sai Tarmo vahepeal valmis oma kirjutise ja soovis seda sama tiitliga müüa. Kuigi kurje plaane polnud kummalgi, hakkas pikne lööma hetkest, mil Tarmo pärast oma raamatu ilmumist Ekkel “Eesti esimese” tiitli oma reklaamidest eemaldada palus.

Kes sõidab kellele molli

Sellest oleks võinud kasvada välja pikalt kestev meediasõda, kus kaks kanget üksteisele meediaringis hoope jagavad, kuni lõpuks keegi oimetult põrandale kukub. Aga mis on sellest kasu? Kes sellest võidab? Peale klikipunkte skooriva meedia mitte keegi. Olenemata matši tulemusest lõpeks see mõlemale autorile kaotusega. Miks? Sest enam ei räägiks keegi kahest Eesti autori poolt kirjutatud müügiraamatust, vaid sellest, kes kellele kui vägevalt molli andis. Ja juhul kui Sa just vabavõitlejana ilma teha ei soovi, pole need vestlused kindlasti need, kus Sa esile kerkida tahad.

Õiglus kalli hinnaga

Kuigi antud müügigurude vastuolus kõlasid küll mõned valjud hõiked, jäi vabavõitlus seekord olemata. Ekke tunnistas kolleegi kui kiiremat ja mõlemad said liikuda edasi. Ninad terved, nukid siledad ja hambad suus. Ja siin ongi võti. Egoistlik vajadus jääda peale ei ole tihti meie teener. Enamikel juhtudel on see üksnes lapselikult jonnakas soov öelda “näe, mul oli õigus!”. Sealjuures aga ei märgata, kui kalli hinnaga see “õiglus” lõpuks tuleb.

Iga võit ei tasu võitlust

Muidugi ei tähenda see seda, et õiglust ei peaks üldse taga nõudma. Kindlasti peab! Tähtis on aga teha vahet, millal kütavad Sinu õiglustunnet faktid ja millal kütab ego. Ja kui seda teeb viimane, siis anna parem kohe järgi ja liigu edasi, sest iga võit ei tasu võitlust.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111