Almondi Esco • 31 august 2015

Toimetaja Blogi: Vaiksel merel võib igaüks kapten olla!

Almondi Esco, Bestsales.ee juht  Foto: Scott Coblio

Kuna september on müügijuhtimise kuu, siis koondan järgmisel viiel nädalal ka oma blogis kokku viis hädavajalikku juhiomadust, ilma milleta ei maksaks minu silmis ühtki laeva tüürima trügida. Esimene nendest omadustest on kahtlemata oskus hoida oma cooli!

Juhul kui Sa pole Eckhart Tolle või Dalai-laama, siis ilmselt leiame kõik ennast olukorras, kus kaotame oma pea. Trigger selleks võib peituda nii suures kui väikeses. Selleks võib olla näiteks pingeline periood, kus kitsal ajaperioodil pead korraga täitma mitut ülesannet, millest ükski pole Sulle mokkamööda. Või see võib olla hoopis midagi väikest ja isiklikku, nagu detail kujunduses, mis Sul katuse pealt lennutab. Kuigi rahulik meel kuluks marjaks ära kõigile, on see minu silmis hädavajalik omadus juhile, sest kui kapten kaotab pea, on peata terve meeskond.

Õige trigger ja pea lendab!

Minu jaoks on see väga isiklik teema. Kuigi ma lähen endast välja äärmiselt harva, seda juhtub. Pärast kahte pingelist nädalat juhtus seda möödunud nädala jooksul tervenisti kahel korral. Esimene kord juhtus see nädala alguses, mil sain varahommikul kolleegilt kirja, kus minult nõuti kohest reageerimist ühe projekti osas. Pärast kes teab mitmendat 12 tunnist tööpäeva täis selliseid pakilisi nõudmisi, sai sellega karikas täis ja vallandus halvav pahameel, mis mind tundideks kõige halvemas mõttes “üles keeras”.

Teine juhtum oli aga märksa banaalsem ja puudutas ühte väikest detaili kujunduses, mis mulle teps mitte mokkamööda polnud. Ja põhirõhk on sõnal väike detail, sest ilmselt olin ainus, kes seda üldse märkas. Minu jaoks see oli aga trigger ja päästis valla sisemise laviini, mis polnud ühegi valemi järgi pöördvõrdeline reaalse olukorraga.

Kuigi mõlemal juhul elasin ma pahameele 90 protsendi ulatuses enda sees läbi ja väljapoole pääses ehk mõni üksik järsem turtsatus, virutas cooli kaotamise ikka korralikult serviti. Pressiv rindkere, vilin kõrvus, hajevil meel ja lakkamatud sisemised dialoogid olid vaid väike osa programmist. Kui veel 5-6 aastat tagasi pressisin ma nendest jõuga läbi, siis mida aastad edasi, seda rohkem ma endalt küsin, kaua veel?

Lollim kui vihmauss

Kunagi rääkis mu matemaatikaõpetaja Albert Raamat, et vihmaussidega olevat tehtud katse. Nende ümber pandi traat, millesse lasti elekter ja alles pärast seda, kui vihmauss oli 19 korda vastu seda roomates särtsu saanud, sai ta aru, et sellel pole mõtet. Õpetaja sõnum oli lihtne - kui Sa 19 korraga midagi selgeks ei saa, siis oled sa lollim, kui vihmauss. See mõte on mind jälitanud kõik need aastad ja meenub üha tugevamalt iga kord, kui olen taas kaotamas pead.

See on huvitav, kuidas organism valmib pingelises olukorras automaatselt kõige halvema tee. Mu sõber sukelduja rääkis, et kui inimene satub vee all paanikasse, siis tema esimene reaktsioon on heita suust regulaator ja peast prillid. Teisisõnu vabaneb ta ainsast kahest asjast, mis teda vee all elus hoiavad. Mida vanemaks ma saan, seda rohkem ma märkan, et sama dünaamika võtab sündima igas sarnases olukorras. Ratsionaalsed otsused taanduvad ebaratsionaalsete ees ja rahulikult lahenduse otsimise asemel heidame end ise pingete keerisesse.

Kaptenit ei näita sile meri

Oskus sellesse keerisesse mitte langeda on minu juhiomaduste raamatus selgelt esimesel kohal. Juhi ülesanne on viia ellu visioon ja see tähendabki probleemide lahendamist. Ja mida mahukam on visioon, seda mahukamad on ka probleemid. Seega võimetus nende probleemidega toime tulla on otseselt võrdeline võimetusega oma visiooni ellu viia. Ja kui Sa visiooni ellu viia ei suuda, siis jääbki järgi üks tõsiasi - sa pole loodud olema juht.

Kuigi “peakaotusest” pole ma veel kaugeltki prii, on mul pärast aastaid vihmaussina vastu elektritraati roomamist kujunenud välja mantra. Iga kord, kui lained tahavad mul üle pea kokku lüüa, tuletan endale meelde ühte lauset - “vaikse ilmaga võib igaüks kapten olla”. Kuigi see kõigi jaoks kindlasti ei tööta, aitab see minul meenutada, et just kõige kriitilisemal hetkel on Sul tarvis võimet hoida külma närvi. Miks? Sest tõelist kaptenit ei näita sile meri, vaid möllav torm.

Foto: EPA
Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111