Almondi Esco • 15 september 2015

Toimetaja Blogi: Sassis laud = vilets juht

Almondi Esco, Bestsales.ee juht  Foto: Scott Coblio

Juhtimisseeria kolmas blogi võtab vaatluse alla juhiomaduse, mille olemasolu saad kontrollida kohe, kui heidad pilgu oma töölauale. Mis Sulle sealt vastu vaatab, kas kuhjumine või kontroll?

Ühes kunagises Discovery telesaates räägiti lugu, kus pärast laevahukku jäi kümmekond inimest kahes päästeparves keset ookeani hulpima. Kummaski päästeparves oli viis inimest, ühes laeva kapten ja teises vanemtüürimees. Kapteni juhitavas päästeparves võttis kiiresti võimust meeleheide. Vähesele toidule ja joogiveele, mis parves oli, pandi kiiresti päkad silma ja ei võtnud kaua, enne kui näljane meeskond lainete poolt üle parda visatud soolases vees sihitult surma ootas.

Meeleheide versus kontroll

Teises parves seevastu haaras vanemtüürimees kiiresti kontrolli. Vesi ja toit jaotati ära, samuti ülesanded. Kiiresti tehti selgeks, kelle ülesanne on pidada vahti ja kelle ülesanne vinnata parvest välja soolane ookeani vesi. Alles pärast seda, kui nad olid merel mitu nädalat sihitult triivinud, avastati merehädalised mööduva laeva poolt. Esimeses parves, mida juhtis vanemtüürimees, oli moraal kõrge ja kõik mehed ronisid parvest välja omal jalal. Seevastu kapteni päästeparves polnud vettinud meeksond mitte üksnes võimetu liikuma, vaid olid selleks ajaks kaotanud juba ühe oma liikmetest.

Laevahukk töölaual

See konkreetne saade meenub mulle iga kord, kui ma näen oma sassis lauda, üleujutatud kirjakasti või kaost desktopil. Olgugi, et see pole päris laevahukk, on paralleele eeltoodud looga äärmiselt lihtne tõmmata. Juhtus midagi ootamatut, millega kaasnes suur kohustuste overflow ja ma ei tulnud sellega toime. Kuigi keegi lohakil laua pärast elu ilmselt ei kaota, tuleb tõele näkku vaadates tunnistada, et eeltoodud näite valguses on see siiski kangesti kapteni päästeparve nägu.

Iga kuhja taga on kaotatud kontroll

Võiks ju öelda, et mida üks sassis laud ikka näitab, eks? Oli lihtsalt vähe tummisem nädal ja mis siis. Ikka juhtub. Ja juhtubki, ent ometi ei saa ignoreerida seda kui märki. Kahjuks avastan ennast sellisest tummisest olukorras oma maitsele liigagi tihti. Valem, mis selleni viib, on lihtne. See juhtub iga kord, kui võtan ette rohkem, kui teha jõuan. Seega iga kord, kui ma sassis lauale näkku vaatan, näen ma ridade vahel kummitamas küsimust - kas minus ikka on juhti või ei ole. Miks? Sest iga kuhja taga peitub alati kaotatud kontroll.

Sassis laud kui juhi lakmus

Kuhjumine on maneer, mis näitab otseselt võimetust organiseerida oma aega, eesmärke, töömahtu või töökorraldust. Seega võib iga kuhjumise puhul õigustatult esitada endale küsimuse - kui ma ei suuda kontrollida oma lauda, kirjakasti või desktop’i, siis kuidas suudan ma kontrollida tervet meeskonda? Kuigi korrektne, korras ja puhas laud ei tähenda kindlasti, et selle taga istuv inimene oleks hea juht, siis segamini juhi laud räägib nii mõndagi.

Kummas paadis oled Sina?

Võime igas olukorras kontroll saavutada, on kindlasti ühe hea juhi oluline omadus. Ja tegelikult just seda sõna “juht” ometi tähendabki. Kedagi, kelle käed on roolil. Ja kui temal, kelle käed on roolil, puudub kontroll, siis teame, kuidas kogu asi lõpeb. Täpselt nii nagu kapteni päästeparves eeltoodud loos. Seega heida pilk oma lauale, meilikastile või desktopile ning vaata, kummas päästeparves oled sina? Mina isiklikult hulbin täna kusagil kahe parve vahel;)

Käesolev blogi on kolmas osa Bestsales blogiseeriast, mis müügijuhtimise kuu raames toob lugejateni viis “must have” juhiomadust. Loe eelmist postitust SIIT.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111