Raimo Ülavere • 24 september 2015

PEAB NÄGEMA! Raimo Ülavere - “Everest”

Raimo Ülavere, Koolitaja ja coach Mindsweeper.ee  Foto: Erakogu

Selle Bestsales.ee ja Kosmos IMAX “Peab nägema!” filmiblogi erinumbri toob teieni koolitaja ja coach Raimo Ülavere, kes käis ammutamas inspiratsiooni värskest eepilisest linateosest “Everest”, mille võib kokku võtta kolme lihtsa sõnaga - sest ma suudan!

“Sest ma suudan.” 46-aastasel Doug Hansenil jäi aasta varem maailma kõrgeima mäe Mount Everesti tipu vallutamisest puudu vaid paarsada meetrit.

Everest  

Mida vähem jääb puudu, seda suurem on isu!

Psühholoogid on tuvastanud, et mida vähem sul eesmärgist puudu jääb, seda suurem on su nälg järgmisel korral. Ja nii oli Doug, end kolme töökoha ja laste vahel jagav postiljonist mägironija, taas Everestil, seismas 8848 meetri kõrguse mäe jalamil, et “saada see mägi lõpuks tehtud ja minna eluga edasi.” “Sest ma suudan,” ütleb ta.

Tõsielul ja sellest kirjutanud Jon Krakaueri raamatul “Hõredasse õhku” tuginev film Everest räägib mägedest, ronimisest, lumest, jääst, eludest ja saatusest. Ent ta räägib ehk veel rohkem inimestest ja motivatsioonist, sellest, miks me üldse midagi teeme. Ja miks, pagana pärast, me, või vähemasti mõned meist teevad ka asju, mis juba etteteadvalt toovad meile kannatust ja piina, halvemal juhul ka surma.

Mäetippude vallutamises on midagi ürginimlikku. Sellega on alati sümboliseeritud väljakutseid - kuidas me seame endale ambitsioonikaid sihte ja eesmärke ning asume neid siis tarmukalt “vallutama”. Ent vähem, võib isegi öelda, kahetsusväärselt vähem, räägitakse sellest, mis on see, mis meid sihte seadma sunnib. Mis meid üldse teekonnale ajab ja mis meid sellel teel hoiab.

Everest  

Miks sa päriselt teed seda, mida sa teed?

Everesti baaslaagrisse õhtuse teejoomise ja kaardimängu laua taha kogunenud inimeste formaalne taust on kirju - mitu arsti, ajakirjanik, advokaat, suurfirma personalidirektor, postiljon, kirjastaja jne. Neid kõiki seob küll üks asi - otsus vallutada maailma kõigeim mäetipp, “jumalanna, maa ema” Dzhomolungma - “sest ta on seal”, nagu olla juba sajand tagasi öelnud üks tuntuimatest Everesti tipu ründajatest (kahjuks ebaõnnestunult, makstes katse eest oma eluga) George Mallory. Ent see sisemine sund, tung ja tarvidus, mis on neid külma ja jäise kaljumüraka alla toonud, on erinev. “Kui ma ei roni, siis ma tunnen nagu oleks mingi must pilv minu kohal”, räägib üks. “Sest ma suudan,” ütleb teine. “Sest mul on kuus tippu juba tehtud, seitsmes on loomulik järgmine samm,” ütleb kolmas.

Üle 8000 meetri kõrgusel on alles umbes kolmandik hapnikust, mida hingame mere tasapinnal elades. Sinna niisama, põnevusest või hetkeajendist jalutama ei minda. Mäetipp annab kätte sihi ja suuna ja mõõdupuu. Eesmärk, tipu vallutus on tähtis, sest see aitab hoida motivatsiooni, tegevuste suunda ja on tulemuslikkuse mõõt. Kuulsus ja mõnikord ka raha, mis tipuvallutusega kaasneb, aga 8000 meetri kõrgusel, nn surmatsoonis ei loe. Loeb see, miks sa seda teed. Miks sa päriselt teed seda, mida sa teed?

Everest  

Jumal naerab, kui inimene plaane teeb

Mount Everestist lugedes ja filme vaadates meenub mulle alati Alar Sikk, esimene eestlane maailma katusel, Everesti tipus. Kui Postimehe ajakirjanik küsis temalt pärast koju naasmist “mis tunne seal tipus oli, ikkagi elu suur unistus tehtud?” vastas Sikk midagi sellist: “Külm oli, kurat. Alla tahtsin”.

“Sest ma suudan.” Jah, Doug suutis ja jõudis tippu. Ent see pole veel kaugeltki lõputiitrite koht. Seda emotsionaalselt mõjusat filmi vaadates saab üsna kiiresti selgeks, miks öeldakse, et jumal naerab kui inimene plaane teeb. Ja vahest võib selle jumaliku naeru tunnetamine meile, surelikele, minna maksma meie elu. Nii kaudses kui, õnneks küll harva, aga siiski ka otseses mõttes.

Full Disclosure: loo autor käis filmi vaatamas Kosmos IMAX ja Bestsales'i kutsel ja piletitega

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid muutusi, mis on püsivad ja mis on ka teiste poolt teadvustatud. Rohkem tema tegemiste kohta leiad tema blogist Mindsweeper.ee

Müügiteemalise "Peab nägema!" filmisarja toob teieni Kosmos IMAX ja Bestsales.ee

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111