Raimo Ülavere • 20 jaanuar 2016

Raimo Ülavere: Kui su elus stressi pole, siis… sured varem, kui võiks

Raimo Ülavere, Koolitaja ja coach  

Arvad, et stress on vaenlane Sinu tööle, tervisele ja elule? Mõtle uuesti! Oma värskes Bestsales.ee kolumnis avab koolitaja ja coach Raimo Ülavere, kuidas stress võib vastupidiselt hoopis lennutada Sind uutesse kõrgustesse ja isegi pikendada Su elu!

Kas sa usud, et stress on alati kahjulik sinu tervisele? Ja lehitsed igatsusega ajakirjade pilte stressivabast elus päikese all ning püüad anda endast kõik, et elus oleks vähem stressi?

Nojah. Kui vastasid “jah”, siis ühe 2012. aastal USAs tehtud uuringu järgi on sul keskmisest suurem n.ö enneaegse surma tõenäosus. Nimelt võeti selles uuringus kokku terve hulk stressi puudutavaid terviseuuringuid. Ning järeldati: jah, 43% võrra oli varajase surma tõenäosus suurem inimestel, kes teatasid, et neil on mõõdukas või kõrgenenud stress. Ent seda peamiselt ainult siis, kui nad ise uskusid, et stress on nende tervisele kahjulik! Paradoksaalselt aga need, kelle stressitase oli kõrge, ent kes ei uskunud, et see mõjutab oluliselt tervist, elasid tegelikult isegi kauem kui kerge või olematu stressiga inimesed.

On muidugi veidi ebaselge, mis on siin põhjus ja mis on tagajärg. Ent korrelatsioon selle vahel, kuidas sa stressi suhtud ja sinu tervise, võimekuse, hakkama saamise vahel on ilmne. Niisiis, viimaste aastate mitmed uuringud ütlevad, et … stress on hoopis kasulik! Vähemasti paljudel juhtudel. 

Stress näitab, mis on tähtis

Mis asi see stress siis on? Kelly McGonigal, Stanfordi ülikooli professor ja üks tulisemaid positiivse stressi eest kõnelejaid ütleb, et stress tähendab seda, et see asi on sulle tähtis. Selle asemel, et näha stressi vaenlasena, märgina, et midagi su elus on valesti, on võimalik arutleda ka nii: see, et ma praegu ennast nii tunnen, tähendab et midagi olulist on kaalukausil. Müügieesmärk on selline, et ajab une ära? Ja siis veel selle ülbe mölaka “ei” viimasele pakkumisele? Ongi stress käes. Tahaks kuhugi joosta või kellelegi virutada. Kaalul pole aga ju muud, kui sinu (ja pere) sissetulek, eneseväärikus, teiste tunnustus. Tühitähi? Vaevalt.  

Sinu elu parim sooritus

Kuidas siis stress saab kasulik olla? Alustades sellest, millal ta on kahjulik. Stress on tõepoolest kahjulik siis, kui ta tundub olevat väljaspool sinu kontrolli ja tahtmist, kui tegemiste sees pole sendi eestki tähendust ja kui see isoleerib sind teistest inimestest. Ehk kui sa näed ennast “üksiku kannatajana” - sest teistel tunduvad asjad ju päris hästi olevat. Stressi kasulikkus saab aga alguse just suhtumisest stressi. See võib olla mõnikord ka ainukene asi, mis on sinu kontrolli all.

Alustada võib näiteks sellest mõttest: sa ei ole oma elu valesti elanud, kui su elus on stressi. Stress on täitsa okei asi ja sageli ta aitab sind teha oma elu parim sooritus. Stressi iga hinna eest vältimine võib aga olla teekond kannatamiseni ning mitmeski mõttes igavama, et mitte öelda tühjema elu poole.  Jah, on tööolukordi, kus stress ei tule kasuks - näiteks ideede genereerimisel. Ent teisalt aitab stress, õigemini sellega kaasnevad nähtused: südamelöökide sageduse kasv, vereringe kiirenemine, täiendava adrenaliini möll veres, tähelepanu keskendumine jne teha sul ära oma elu parim sooritus. 

Hoiaku muutmine pole lihtne

Kui tunned eespool kirjeldatud nähtuseid, siis tea, et esiteks - midagi olulist on kaalul ja teiseks, su keha valmistub tegema midagi ägedat. Selle asja nimi on väljakutse ja piltlikult öeldes stress aitab sul seda edukalt teha. Edasi sõltub ainult sinust: sa kas aitad kaasa, tunned põnevust ja healoomulist ärevust väljakutsest ja ees ootavast pingutusest ning pöörad nii stressi täiendavaks energiaks. Või siis üritad iga hinna eest sellega võidelda või tema eest põgeneda. Kaotad väljakutse, võimaluse õppida, paremaks saada. 

On muidugi tõsi, et hoiaku muutus ei käi nii lihtsalt nagu eespool kirjeldasin. Ja mõnede stressi tekitavate teemade puhul võid proovida tulutult mõelda ennast müügi maailmameistriks, meenutada, kuidas sa sarnaste asjadega varem oled hakkama saanud ja manada nina ees turritavat probleemi “oh-kui-tore-elu-võimaluseks”. Mõni jama on jama ja jamaks ta ka jääb. Eriti kui tegemist on pikaajalise jamaga. 

Negatiivse stressi suurim vaenlane on tähendus

Ent enne, kui stressi hädaorgu tagasi vajuda, võid proovida endale esitada kaks küsimust (või vähemasti ühe nendest): kuidas see, mida ma teen, läheb korda minu jaoks olulistele inimestele? Ja teiseks, miks ma seda asja (tööd) üldse teen? Kõige võimsam negatiivse stressi ehk distressi vaenlane on tähendus. Kui tegemistes iva sees pole, siis pole ka stressi positiivsest jõust pikalt mõtet rääkida. Ja teistpidi, kui asjal on mõte sees, siis muundab see stressi jõuallikaks, mis aitab ka hullemates olukordades hakkama saada. Ahjaa ja muidugi veel - küsimuste esitamine üksi ei aita, proovi neile ikka ka vastata :-)  

Foto: Andy Beales
Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111