Herman Kelomees: "Batman vs Superman" - nimed müüvad!

Herman Kelomees  

Herman Kelomees, Eesti Väitlusseltsi tegevjuht, kirjutab Bestsales.ee ja Kosmos IMAX filmiblogis Batmani ja Supermani vahelisest lahingust, kus taheti edasi anda korraga suurt osa peagi laienevast DC Universumist kinolinal. Kas see õnnestus või tulistati endale uue filmiga juba eos jalga?

Kaks koomiksikangelaste ikooni ühendav film on DC Comicsi vastus Marveli 2008. aastal alanud Marvel Cinematic Universe'i saagale, kus Raudmehe juhtimise all päästavad maailma erinevatest kataklüsmilistest hädaohtudest sellised tegelased nagu Hulk, Thor, Kapten Ameerika jpt. Enamik neist poleks kinokülastajatele kuigi tuntud, kui nad poleks Raudmehe- ja Avengersi-filmide tuules tuntuks saanud.

Uus müügimees, sama toode?

Enda põgusast müügitöö karjäärist USA-s mäletan üht olulist põhitõde - nimed müüvad. Ukselt-uksele kõndides kasutasin müügivõttena nende lähiümbruse inimeste nimesid, kes olid mult juba ostnud (USA kogukondades inimesed reaalselt tunnevad lähiümbruses elavaid teisi inimesi). See võte töötas väga hästi.

Sellest põhitõest lähtuvad nii Marvel kui ka Avengers, tehes Hulki, Thori ja Kapten Ameerika tuntumaks, pannes nad Raudmehega samasse filmi ning seejärel andes neile juba päris oma filmi. DC Comicsi häda on selles, et pole kindel, kas vaataja tahab osta uuelt müügimehelt sama toodet teist korda. Seejuures tuleb silmas pidada, et Marveli-saaga kõik kaksteist senist filmi on portaali Rotten Tomatoes andmetel saanud vähemalt kahelt kolmandikult kriitikutest positiivse arvustuse. Batman vs Superman on saanud positiivseid arvustusi vaid 30% kriitikutelt.

Affleck - hea näitleja halbade valikute küüsis

Ise pean ütlema, et olen sellest pisut üllatunud, sest mulle film meeldis. Suuresti tuleneb see sellest, et olen eluaegne Batmani-fänn, kellele peab näitama väga-väga halba Batmani-filmi, et see mulle ei meeldiks. Enne linastumist muutis filmi müümise rahvale (ja mulle) kõige keerulisemaks Ben Afflecki nimetamine Batmani rolli. Selle peale läks internet lausa hulluks. Paljud pidasid teda täiesti sobimatuks. Kui hea näitleja teeb karjääri jooksul palju halbu filme, on selline reaktsioon mõistetav.

Afflecki Bruce Wayne on varasematega võrreldes vähem moraalne ning rohkem mures oma pärandi pärast. Pisut nagu poliitik. Tal on ka mõned omadused, mis sobiks rohkem kurikaelale kui kangelasele. See teistmoodi käsitlus oli mulle kui Batmani-fännile värskendav. Superman oli nagu Superman ikka - kangelaslik ja pea alati sajaprotsenidliselt hea.

Proportsioonidest väljas

Iseküsimus on, miks nii paljud kriitikud filmi osas leiged on. Vastust tasub otsida kohati arusaamatult efektikirjudest arvutigraafikastseenidest, ülitõsisest toonist (tuvastasin filmis üheainsa hea nalja) ning ebaühtlasest loo jutustamise kvaliteedist. Batmani ja Supermani vahelise konflikti laabumise moment on lahendatud imalalt.

Justice League ei jää tulemata

Nüüd põhiküsimus - kas DC Comics suutis müüa maha mõtte sellest, et läheksime vaatama Justice Laegue'i nime all koonduvaid superkangelasi tulevastes filmides? Film juhatab sisse kolmanda suure DC Comicsi tegelase, kelleks on Gal Gadot' kehastatav Wonder Woman. Palju talle aega ei anta, ent efektne on ta küll. Hetkeks näeme ka Aquamani, Flashi ning Cyborgi, kes Eesti publikule ilmselt midagi ei ütle. Kindel on see, et enne nendele tegelastele oma filmi andmist peaks DC Comics tooma linale ühe väga-väga hea Justice League'i põhifilmi, kus kõik tegelased koos on. Seda saame näha novembris 2017, kuu aega enne uut Star Warsi filmi.

Herman Kelomees on Eesti Väitlusseltsi tegevjuht.

 ja Bestsales.eeMüügiteemalise "Peab nägema!" filmisarja toob teieni Kosmos IMAX

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111