Anne Oja • 8. september 2011
Jaga lugu:

Mis valdkondades on Eestis konkurents liiga väike?

Seda uuris Äripäev tänase päevaküsimusena. Vastused on siin:

Aini Proos, maanteeameti ühistranspordi osakonna nõunik, endine konkurentsiameti asejuht

Peaaegu kõikjal on konkurentsi vähe, aga kuna Eesti on väike, ei saa nõuda, et meil oleks igal pool väikesed butiigid. Ainult uute autode müüjaid on palju, sest automarke on palju. Ja iga tootja tahab, et neil oleks oma esindus. Õnneks on meil ka kaubanduskette mitu, kuigi neid võiks veel olla. Meie oma toode on aga kallis ja turg väike. Kui turg on väike ning valik suur, teeb see tooted jällegi kalliks. No taheti vaba turgu ja õhukest riiki, selle doktriiniga ei lähe kokku, et riik tekitaks konkurentsi. Millega siis?! Teedehituses tahetakse seda teha, aga olemasolevate ettevõtete liitmise baasil. Muidugi, väikeettevõtluse toetamisega võiks asja parandada. Kõige suuremat mõju avaldaks maksusüsteem. FIEde sotsmaksu võiks üle vaadata, kui riigil ettevõtmist on. Väiksemates kohtades võiks olla ka hügieeninõuded natuke vabamad. Näiteks et ei nõutaks kaht kraanikaussi, millest ühes pesed käsi ja teises toiduaineid.

Mart Mere, Marsh Kindlustusmaakler ASi juht

Minu meelest on kütusevaldkonnas konkurents liiga väike. Suhkruteema on teisejärguline, aga konkurents on väike ka teatud kindlustusliikides, nagu kohustuslikud kindlustused, see on kindlasti ka tingitud Eesti turu väiksusest. Samuti võib konkurents väike olla IT-sektoris ja seda siis, kui oled oma esmased valikud teinud – vahetamine on väga kallis. Siin muidugi riik aidata ei saa.

Martin Vahter, 1Partner Kinnisvaragrupp OÜ juht

Esimese hooga ei oskagi öelda, kus on konkurents liiga väike, aga kui võrrelda hindu, on kaubanduses hinnad kõrgemad kui Euroopas. Toidukaup, rõivad ja autode varuosad on kallid. Kui autode varuosad interneti teel Euroopast tellida, tuleks need koos transpordiga odavamad, kui siit osta. Ma ise hindu väga ei jälgi, tean kallist suhkrust ajakirjanduse vahendusel. Näiteks Stockholmis on rõivad odavamad ja allahindluste ajal on hinnad lausa naeruväärsed. Olen aga alati mõelnud, et meie kallimad hinnad on seotud turu väiksusega. Oleme ikkagi perifeeriariik ja sellega seonduvad suuremad kulutused. Siia ei saa nii suurt kogust kaupa tellida kui Stockholmi, on vaja hoida laovaru, ehitada laod, administreerida jne. Ajakirjanduses on räägitud ka pankade kõrgetest teenustasudest Rootsiga võrreldes, kuid mul endal pole seda kogemust, sest mul on arved ainult siinsetes pankades. Laevapiletid ja muu selline on täna aga üllatavalt odavad võrreldes sellega, mis kunagi olid.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt