Hannes Sarv • 26. september 2011
Jaga lugu:

Made: Miks Eesti on Hiinas jõuetu?

Endine Eesti väliskaubanduse liidu juht, International Trade Services ettevõtlusnõustaja Tambet Made põhjendas, miks Eesti ei suuda Hiinas läbi lüüa.

Järgneb Made kommentaar:

Miks me ei suuda Hiinas midagi korda saata? Sellel on kaks põhjust. Esimene on hästi pragmaatiline.

Kuna Eesti on väike ja Eesti firmad on väikesed, ei ole nad maailma kontekstis erilised tegijad. Vastukaaluks on Hiina turg maailmas number üks-kaks. Selleks, et seal läbi lüüa, peab natuke globaalsemalt mõtlema ja maailma nägema.

Üldiselt Eesti ettevõtjad ei suuda haarata seda, et maailm on midagi enamat kui Eesti, Läti, Leedu, Soome ja Rootsi. Teine põhjus - ei taheta aru saada ja mängida nende mängureeglitega, mis Hiinas on. Arvatakse, et äri tegemine ja turule pääsemine käib samamoodi nagu Euroopas. Kui keegi on kuskil õnnestunud - näiteks on ta Soomest alustanud, Skandinaaviasse jõudnud ja siis Prantsusmaal, Saksamaal ja Inglismaal midagi korda saatnud -, siis on ta surmkindel, et täpselt samamoodi peaks ta käituma ka Hiinas. See on väga suur viga.

Hiinas on oma kombed ja reeglid. Kui nende reeglite järgi ei mängita ja nendest aru ei saada, ei tehta neid endale selgeks, siis Hiina ärikultuuri omapära on see, et sind ei võeta omaks. Ja sellistega, kes ei viitsi nende pilli järgi mängida, nad tegemist ei teegi. Need, kes on võtnud vaevaks natuke uurida, kuidas see asi seal käib, need on isegi õnnestunud. Turg on suur ja rikas, seal on väga palju raha ja jube popp on praegu tarbida importkaupa, eriti Lääne, sh Euroopa kaupa. Kusjuures ei ole vaja suuri koguseid taga ajada. Võimalik on ka ühe linna või linnaosa piires tegutseda.

Üks keskmine Hiina linna linnaosa on sama suur kui kogu Rootsi turg. Ei pea üldse kogu territooriumi haarama, võib leida endale niši.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt