Alyona Stadnik • 28 september 2011

Koostöö ekspordil: parem luba vähem, kui jätad tegemata

Kohalike ettevõtete ja välispartneritega saab koostööd teha ning sellest võita kõikidel turgudel, mängida ei tohi vaid usalduse ja tarnekindlusega, kinnitavad ettevõtjad.

Elektrimontaažimaterjalide tootja ASi M ja P Nurst juhataja Agur Nursi sõnul aitas koostöö neil mujal maailmas pildile saada. "Oleme juba kakskümmend aastat Soomes tegutsenud. Seal on nii, et ei ole vaja väga reklaami teha, meid teatakse teatud ringkondades ning info liigub suust suhu," rääkis Nurs.

"Päris läbi murdnud veel ei ole, aga oleme saanud Soome partneri kaudu kontakte Rootsist ja Norrast. Sellised koostööpartnereid, kes on mingil muul moel meie kliendi koostööpartnerid," täpsustas ta.

Nursi sõnul on neil õnnestunud tõestada ennast rootslastele ja soomlastele tänu usaldusele ja tarnekindlusele. "Oleme läinud usalduse peale. Tarnekindlus peab igal juhul olema, sellega ei saa mängida. Seal on nii, et tuleb pigem vähem lubada kui midagi tegemata jätta," lausus Nurs.

Kaubandus-tööstuskoja Pärnu esinduse juhi, Pärnu Puiduklastri projektijuhi Toomas Kuuda sõnul maksavad ekspordil soovitused. "Ekspordis on viimastel aastatel väga oluline tähendus referentsidel ehk toodetel või teenustel, mida on mõnes riigis tehtud või müüdud. Kui referentsid on usaldusväärsed, võib leida partnereid ja kliente ükskõik millises maailma otsas," rääkis ta.

Kuuda sõnul on hea omada mingites piirkondades või riikides kontaktisikut, kes valdab sealset infot ja tunneb kohalikku turuolukorda. "Turule pürgiva ettevõtte kohta antud soovitustel on mõnel maal suur tähtsus," märkis ta.

Koostööd on võimalik teha kõikidel meie traditsioonilistel turgudel, kus on olemas usaldus Eesti ettevõtete toodete vastu, huvi ja ostujõud, rääkis Kuuda.

"Kuid mitte ainult. Peale Soome, Rootsi, Läti liiguvad meie kaubad ka Euroopa Liidust välja niinimetatud eksootilistesse maadesse," lisas ta. "Kõik sõltub tootest või teenusest ning oskusest ärisidemed luua ja neid hoida," kinnitas Kuuda.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111