Alyona Stadnik • 5 oktoober 2011

Millega peab Eesti eksportöör lähiajal välisturul arvestama?

Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel vastas tänases Äripäevas küsimusele, millega peab Eesti eksportöör lähiajal välisturul arvestama

Luikmeli vastus oli järgmine:

Viimaste kuudega on maailma majanduse väljavaatega seotud riskid oluliselt suurenenud. Üleilmne kindlustunne on vähenenud ning majandusaktiivsus ja väliskaubanduse kasv on aeglustunud kevadel eeldatust jõulisemalt. Ka Eesti peamised ekspordipartnerid Soome ja Rootsi on oma majandusprognoose allapoole korrigeerinud. Samas tuleb silmas pidada, et ekspordi lõpptarbija ei pruugi asuda nendes riikides.

Eesti ekspordis on olulisel kohal kestvuskaubad, mille tarbimine on majandustsüklitele tundlikum ning ebakindlates oludes võib ekspordipartneri majandusaktiivsuse vähenemine Eesti ekspordisektorile võimendatult mõjuda. Samas on Skandinaavia maad Euroopa võlakriisi kontekstis siiski turvalised riigid, kus riigirahandus on korras ning ohud pangandussektorile väiksemad.

Väikese avatud majanduse tingimustes tulenevad peamised riskid väliskeskkonnast. Meie kaubanduspartnerite ning üleilmse majanduskasvu määramatus on suurenenud. Finantsturgude ebastabiilsus püsib ilmselt veel mõnda aega, seega võib võõrkapitali kaasamise hind lähiajal küllaltki suurtes piirides kõikuda. Eelkõige tuleks eksportivatel ettevõtetel arvestada nõudluse suurema kõikumise võimalusega ning pöörata partnerite valikul tähelepanu krediidiriski objektiivsele hindamisele.

Vaatamata praegu valitsevale ebakindlusele võiks edukamad eksportöörid kasutada võimalusi, mis peituvad tööjõu keskmisest paremas kättesaadavuses ning jätkuvalt madalas baasintressis. Üleilmsel kokkuhoiuajastul tuleb arvestada ka sellega, et Eesti tööjõukulud on Põhjamaadega võrreldes igati konkurentsivõimelised.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111