Indrek Kald • 10. oktoober 2011
Jaga lugu:

Norras äripartner enam kui 800 Eesti firmal

Enam kui 800 Eesti firmal on äripartner Norras, teatas Norra ettevõtlust edendav Innovation Norway seoses riigi peaministri Eesti-visiidiga.

Norra firmadele pakuvad huvi ka ELi nõuetega seotud turuvõimalused Balti riikides. Uusi äriarendusprojekte on võimalik edendada ka ELi, Euroopa Majanduspiirkonna, Põhjamaade ning Norra toetusega.

Innovation Norway andmetele tuginedes on Norra firmade poolne huvi suurim energia ja keskkonna, merenduse, puidu, IT ning teenustega seotud valdkondades. Neis valdkondades on norrakad Balti riikidesse viimase aasta jooksul kõige enam uusi ärisid loonud.

Eestis on 380 Norra kapitalil firmat, paljudes neist kaasosalus ka Eesti ettevõtjatel. Kõigis kolmes Balti riigis on taolisi ettevõtteid kokku tuhat. Norra on suuruselt neljas välisinvestor Eestis, moodustades kogu välismaistest otseinvesteeringutest 4,9%.

Norra ja Balti riikide kaubavahetus ulatub täna laevadest ja suurtest metallstruktuuridest puitmajadeni. Norrast pärinev kala katab kolmandiku Eesti turust. Norra ekspordis on olulisel kohal ka nafta ja naftatooted.

Viimase kümne aastaga on Norra ja Balti riikide vaheline kaubandus kasvanud kolmekordseks, ulatudes üle kümne miljardi Norra krooni piiri. Eesti-Norra kaubavahetus oli mullu neli miljardit Norra krooni ehk üle 512 miljoni euro.

Norra firmadel on huvi Eesti vastu tänu siinsetele soodsatele tingimustele: hea tööjõu kompetents kombinatsioonis konkurentsivõimelise kulubaasiga ja reinvesteeritud kasumi maksuvabastus. Lisaks geograafiline ja kultuuriline lähedus Norraga.

Alates 2008. aastast tegutseb Eestis Norra-Eesti Kaubanduskoda. Norra riiklikul agentuuril Innovation Norway on esindus Tallinnas, mis 1994. aastast osutab Norra firmadele abi uute äritegevuste arendamisel Balti riikides.

Innovation Norway teatel on enamus Balti riikides tegutsevatest Norra firmadest  rahul või väga rahul tulemustega. Norralastele pakuvad huvi nii turuvõimalused kui ka tootmine/teenindamine Balti riikidest.

Kolmapäeval, 12. oktoobril viibib Norra peaminister Jens Stoltenberg töövisiidil Eestis. Kavas on kohtumised peaminister Andrus Ansipi ja president Toomas Hendrik Ilvesega.

Peaministrite kohtumisel keskendutakse kahepoolsetele suhetele, majanduse, kliima ja energia sh ka taastuvenergia teemadele. Kohtumisel president Ilvesega tulevad aruteluks välispoliitika ja julgeolekuküsimused.

Peaministrid Ansip ja Stoltenberg avavad Tallinna Raekojas toimuva Norra-Eesti äriseminari, mis keskendub Eestis tegutsevate Norra firmade kogemustele energia, keskkonna, laevanduse ning ettevõtete sotsiaalse vastutuse valdkonnas. Ettekande teevad Vardar/4 Energia, Tomra, Det Norske Veritas, Fiskerstrand BLRT, Tschudi Shipping ja Statoil.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt