Alyona Stadnik • 19 oktoober 2011

ABB: Eesti tulevik on valgekraede käes

Tööstushiiu ABB Baltimaade arendusjuht ja väärt insener Rainer Sternfeld tegi täna Ajujahi inspiratsiooniseminaril ülevaate tehnoloogiatest, millest võiks tulevikus kujuneda omaette tööstusharud.

"Tulevikutrende teadvustades ja täna alustades on võimalik lõigata märkimisväärset kasu ka tulevikus," lisas Sternfeld. Tema sõnul on Eestis tulevikku nn valgekraede toodetel mitte sinikraede omadel. "Me ei saa võistelda näiteks Poolaga, kus tehakse palju masstoodangut," selgitas ta.  

Sternfeld meenutas ka erinevust eelmise ja selle sajandi vahel. "20. sajandil õppisime asju leiutama, tuli mõte ja tegime ära, arendasime elektrit ja fotograafiat. 21. sajandil teame, mida saame teha ja õpime seda juhtima," lausus Sternfeld.

Ta tõi välja, et selle sajandi põhimõtteline erinevus on see, et populaarsed pole mitte asjad iseenesest, vaid kuidas elu juhitakse ja seda mõista tahetakse. "Kas meil ikka on kõiki neid asju vaja, mida me ostame," püstitas Sternfeld küsimuse.

Sternfeld sõnul on hästi oluline märksõna sel sajandil efektiivsus ja optimeeritus  ehk vajaduspõhine mõttemaailm. "Kolmas asi on holistiline kasutajakogemuse käsitlus ehk kõik on disain. Me näeme kõik tehnoloogilisi abivahendeid," märkis Sternfeld. 

20. aastat tagasi oli IT eriline ja juhitav aga väga väheste inimeste poolt ning ei suudetud arvutiga töötada. "20 aasta pärast on see vahend, mille kaudu saab igaüks ise oma tööriistu ja vahendeid luua," lausus Sternfeld.  

Sternfeld loetles, millised on need vanad tehnoloogiad, mis arenevad: hüdrofoonika, kosmosetehnoloogia, nanotehnoloogia, andmeanalüüs ja sensoorika. "Meil on vaja uusi materjale, sest neid materjale, mis on hetkel maa peal, neid teatakse. IT abil on võimalik rakendada uusi materjale ja neid sünteesida," täpsustas Sternfeld.

Hüdrofoonika on värske toidu kasvatamine toitelahustega oma kodus. "Mina näen selles suur ärivõimalust ja potentsiaali. Looge uus hüdrofoonika lahendus," ütles Sternfeld ning lisas, et kuum teema on ka autonoomse energialahendusega kodud.

Kuum teema on tema sõnul ka 60+ aastaste tööjõuturg ehk kui meie lapsed saavad 60 aastat vanaks, siis nad ei ole ilmselt teinud palju füüsilist tööd.

Täna toimub TTÜ Tudengimajas EASi ettevõtluskonkursi Ajujaht tasuta inspiratsiooniseminar, kus Eesti edukamate idufirmade juhid Click&Grow'st Fortumo ja ZeroTurnaroundini räägivad äriteooriast ja praktikast.

Vaata videoülekannet seminarist!

Hea teada:

Ajujahi ellukutsuja on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Ettevõtluskonkursi Ajujaht eesmärk on aidata noori talente uuenduslike ettevõtete loomisel. 95 000-eurose auhinnafondi panevad kokku Eesti edumeelsed ettevõtted ja organisatsioonid: SEB Pank, ABB, Webmedia, Skype, NASDAQ OMX, Technopolis Ülemiste, Tallinna Teaduspark Tehnopol, Briti Nõukogu, KredEx, Terviseparadiis, Heateo SA, Avision, MarkIT, Tallinna ja Tartu linn. Ajujahi aitavad ellu viia BDA Consulting, Invent Baltics ja Connect Eesti.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111