Tanel Raig • 21. november 2011
Jaga lugu:

5 kohta ekspordijuhi leidmiseks

AS Matek tegevdirektori Sven Matsi sõnul on ettevõttele olnud ekspordijuhi leidmisel parim kogemus osalemine EASi Ekspordirevolutsiooni programmis.

Puitehitiste tootmisega tegeleva Mateki juhi Sven Matsi sõnul toimub tavaliselt kandidaadi otsimine personaliotsingufirma kaudu. Matsi sõnul esitas ta ekspordijuhi kandidaadile üsna spetsiifilisi nõudmisi, mistõttu pidi otsingut katsetama mitme personaliotsingufirmaga. Sobivat kandidaati ei leitudki. Matsi tõi välja, et hea müügitulemuse eeldusena sooviti ekspordijuhilt ehitustehnilisi teadmisi ja oskuseid, toote tundmist, sihtturu keeleoskust ning sihtturul elamise või töötamise kogemust.

Teise variandina kasutatigi tööotsingu portaale, kuhu sai soovitud parameetrid sisestada. Nende kaudu tuligi hulgaliselt kandidaate. Neil oli ka keeleoskus kui ka sihtturul elamise kogemus. „Kummalisel kombel ei leidnud me neist aga ikka kedagi, keda vajasime,“ nentis Mats.

Kolmanda võimalusena nimetas Mats üleostmist. „Võta konkurendi lehekülg lahti, löö rahapakk lauale ja osta üle,“ rääkis Mats. „Aga me oleme lähtunud sellest, et ära tee seda, mida sa ei taha, et sulle tehakse,“ lisas ta.

Müstiliselt heaks kohaks nimetas Mats Tallinna Tehnikaülikooli korraldatavat messi „Võti tulevikku“. Mateki inimestest 40% on sealt kaudu tööle võetud, kinnitas Mats. Tema sõnul käivad seal messil tehnilise taustaga inimesed ülikooli 4-5 kursuselt. „Oleme sealt leidnud suurepäraseid insenere, kuid ei ühtegi ekspordi müügijuhti, kes tunneks ehitust ja oskaks müüa,“ rääkis Mats.

„Olime endaga päris plindris, kuni EAS kuulutas välja Ekspordirevolutsiooni,“ nimetas Mats viiendat võimalust ekspordijuhi otsimisel. „See on üks andekamaid asju“, kinnitas ta.

Mats selgitab, et selles programmis viidi kokku ettevõtted ja välismaal elavad kõrgelt haritud eestlased. Matek valis esimeses voorus välja seitse kandidaati, kellega edasi rääkida. „Neist kõigist oleks saanud väga head ekspordijuhid,“ kinnitas Mats. „Võtsime sealt tööle kogu õhtu parima inimese ning usun, et sellest saab meile väga tubli Rootsi suuna ekspordi edasiarendaja.“

Sven Mats rääkis oma kogemustest ekspordijuhi otsimisel EASi seminaril „Liftiga tulevikku“.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt