Juuli Laanemets • 9. detsember 2011
Jaga lugu:

32 000 euro vastuvõtmisel tuleb teavitada rahapesu andmebürood

Alates 15000 euro suurusest sularaha maksest on müüja kohustus teha maksja passist koopia ja 32000 euro sularaha makse korral teha nii maksja isikuttõendavast dokumendist koopia kui teavitada tehingust politsei rahapesu andmebürood.

8. detsembril räägiti Äripäeva seminari "Mis muutub raamatupidaja töös aastal 2012?” raames milliseid nõudeid tuleb ettevõtte esindajal täita suurema summa sularaha vastu võtmise korral. Jurist Kaarel Tammar, Alvin,Rödl & Partnerid Advokaadibüroost  rääkis teemal: „Kõne raamatupidajale politsei rahapesu andmebüroost” ning tõi eraldi välja kohustused mida ettevõtted peavad jälgima.

Kaubandustegevuse seadusele viidates määratles Tammar kellele seadus kohustuse paneb: „Isik, kes majandus- või kutsetegevuse raames pakub ja müüb kaupa või pakub ja osutab teenust, kui neile tasutakse sularahas väärtusega üle 15 000 eurot, sõltumata sellest, kas rahaline kohustus täidetakse tehingus ühe maksena või mitme omavahelist seost omava maksena (puudutab kõiki teenuste või kauba eest sularaha vastuvõtvate ettevõtete töötajaid).

Lisaklausel määratleb veel kohustusi: Kui tehingu summa väärtuses üle 32 000 euro tasutakse sularahas (sõltumata sellest, kas tehing tehakse ühe maksena või mitme omavahel seotud maksena) tuleb rahapesu andmebürood teavitada.

Isikusamasuse tuvastamise ja andmete säilitamise kohustus paneb ettevõtteid andmeid säilitama 5 aastat ning pole määratletud mis vormis peavad andmed säilima.

Eraldi väärib äramärkimist klausel: Keelatud on teavitada isikut, selle isiku tegelikku kasusaajat ja esindajat nende kohta rahapesu andmebüroole edastatud teatest ning rahapesu andmebüroo poolt tehtud ettekirjutusest või kriminaalmenetluse alustamisest.

Tammar rõhutas, et vastutust kannab ettevõtte juhtkond, kes on kohustatud instrueerima oma töötajaid ning tagama nõuete täitmise. Seminaril osalejatelt tuli ka täpsustav küsimus: "Kas teatamise kohustus on ka siis, kui ammune võlgnik võtab ühendust ning teeb ettepaneku üle 32 000 euro suurune võlg maksta sularahas?" , vastus oli: "Jah, on kohustus teatada ja 15 000 euro maksmise korral sularahas isikuttõestavast dokumendist koopia teha".

 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt