Milline müügileping vajab juristi pilku? 

Viru Keemia Grupp ASi õigusosakonna juhataja Ain Kabal pani eile Best Salesi rahvusvaheliste müügilepingute seminaril ettevõtjale kokku 6 soovitust, millal kaasata lepingu koostamisse jurist. 

1. Ettevõtja peab arvestama sõlmitava lepingu tähtsust oma äris. Kui sõlmitava lepingu maht ületab näiteks 10% ettevõtja aasta käibest, on mõistlik kaasata jurist, kuid see sõltub suuresti äri iseloomust ja mahtudest. Võib kehtestada ka summa absoluutpiiri. Nt VKG võtab alati sõltumatu juristi arvamuse koostatud lepingule juurde, kui maht ületab 10 000 eurot.

2. Kui on väga täpselt vaja maandada lepinguga seotud riske, sealhulgas kaudseid riske, või samasisulist lepingut kasutatakse korduvalt või tekitab pretsedendi, mis muudab ettevõtja äritavasid. Ka väikese lepingu väärtusega võib olla seotud palju juriidilisi riske, näiteks tööleping.

3. Lepingusse soovitan alati kirja panna pigem rohkem kui vähem. Näiteks ilma valehäbita lahti kirjutada tarne puhul, kes kohaletoimetatud kauba (ja kuidas) maha peab laadima.

4. Kui on teada, et on olemas juba välja töötatud standardlepingud tööstusharus või ärisektoris või eksisteerivad rahvusvahelised standardid, siis tasub asjatundlikul juristil lasta üle vaadata nende sobilikkus teie ärile ning teha võimalikud kohendamised-muudatused, et vastavus oleks võimalikult suur.

5. Oluliste lepingute projekti võiks lasta sõltumatul juristil kommenteerida, küsida nn second opinion.

6. Soovitan ettevõtjal tegelikult koolitada ja välja õpetada endale n-ö ihujurist, kelle te oma äri iseärasustega rohkem kurssi viite. Iga jurist peab alati ärijuhti usaldama, sest ärijuht teab alati oma ärist rohkem kui keegi teine.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt