Lõuna-Aafrika ekspert: ootame eestlasi taastuvenergiaäri tegema 

Lõuna-Aafrika Vabariigi tunnustatud eksporditreener ja organisatsiooni International Trade Institute of Southern Africa (ITRISA) juht Rose Blatch andis intervjuu Best Salesile.

Blatchi pani Eesti ettevõtlikele inimestele südamele, et Lõuna-Aafrika on suur ja rikas maa, kus on erinevad võimalused eksportimiseks.

Märksõnadena, mida võiks Eesti ettevõtlikud inimesed omale Lõuna-Aafrikas kõrva taha panna nimetas ta taastuvenergia, vesi ja IT. Samuti mainis ta puidu- ja mööbliäri. "Meil ei ole näiteks IKEAt, seega see oleks üks võimalus turul,“ lausus Blatch.

"Lõuna-Aafrikas hakkab elektrienergia otsa saama ja see on väga võimalusterohke valdkond tegutsemiseks. Vajame abi päris tõsiselt. Kui te oskate meid aidata alternatiivsetest allikatest elektri tootmisel, siis saate meie riigis väga populaarseks,“ lausus Blatch.

Ta lisas, et samamoodi hakkab neil otsa saama vesi ning nad peavad mõtlema, mis edasi saab. Kuidas toota või puhastada vett alternatiivsetest allikatest. Rääkides IT sektorist märkis ta, et Lõuna-Aafrika valitsus tahab täna väga hoogsalt luua asjaajamist hõlbustavaid IT-lahendusi, üks viimane projekt oli näiteks IT-süsteemi ühildamine kiirteemaksusüsteemiga. "Kui ma kuulsin, et Skype on Eestist pärit, olin väga üllatunud. See on väga huvitav ning see on teie nišš,“ sõnas Blatch.

Maailmas on palju informatsiooni, mida ei leia googeldades taustauuringut tehes. "Sa pead olema turu sees, et aru saada, millised võimalused on," lausus Blatch. Ta lisas, et näiteks Lõuna-Aafrika turul võib tekkida keelebarjäär, sest seal räägitakse enamasti prantsuse ja portugali keelt. Lisaks mainis Blatch: "Ja peab arvestama, et LAVi inimesed ei maksa arveid alati õigeks ajaks".

Lõuna-Aafrika miinusena tõi naine välja ka selle, et valitsus üritab juhtida tööstus- ja infrastruktuuriettevõtteid. Äsja kehtestati riigi eestvedamisel näiteks kiirteedemaks. Ja loomulikult poliitilised riskid.

Euroopa on Lõuna-Aafrika jaoks oluline kaubanduspartner. Ta usub, et Eesti saab eksportida Lõuna-Aafrikasse sama, mida ta ekspordib näiteks Brasiiliasse ja Hiina. "Alati on turgu uutele asjadele ning erinevatele toodetele,“ märkis ta.

"Te peate tulema ja vaatama, millised on teie jaoks võimalused Aafrikas äri ajamiseks; ja alustamine Lõuna-Aafrikast on kõige loomulikum,“ sõnas ta. Mina oskan suunata teie ettevõtteid õigetesse firmadesse, näidake vaid initsiatiivi," kommenteeris Blatch. Kuigi Blatchi töö on tegelikult hoopis aidata lõunaaafriklastel pääseda eksportima teistesse riikidesse.

Küsimusele, kuidas suhtutakse LAVis müügimehe ametisse, märkis Blatch, et müümine ei ole nende jaoks amet. "Ametid suure tähega on näiteks: arst, õpetaja ja advokaat".

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111