Aira Tammemäe • 25. juuni 2012
Jaga lugu:

6 soovitust Venemaa turule sisenejale

Glikman&Partnerid advokaat Maksim Kozlov ja jurist Ivo Nagel tõid välja olulisema, mida Venemaal äri alustaval ettevõtjal tasuks meeles pidada. Läbi tasub mõelda maksustrateegia ning vältida Venemaa kohtus suuremahulisi ja keerulisi vaidlusi.

Venemaa puhul ei ole tegemist Euroopaga meile harjumuspärases mõistes. "Kuigi meile lähim Venemaa miljonilinn Sankt Peterburg on olnud ajalooliselt aken Euroopasse ning võrreldes ülejäänud Venemaaga ka üsnagi euroopapärane, siis äritavade poolest on tegemist ikkagi Venemaaga," kommenteerib Nagel. Kozlov toob klientide kogemusele tuginedes välja kuus soovitust:

1. Venemaa ärimees eelistab vahetut suhtlemist väärtustades isiklikke kontakte ning on umbusklik väljastpoolt tulnud võõraste suhtes. Leidke usaldusväärne kohalik partner, alustades näiteks Venemaa kohaliku advokaadibüroo väljavalimisest. Siinkohal saavad kindlasti abistada Eesti kohalikud advokaadibürood – nii Venemaa pädeva partneri soovitamisel kui ka lähteülesande täpsel ja korrektsel sõnastamisel.

2. Igapäevastes väiksemates tehingutes võib kohaldada Venemaa õigust ja Venemaa kohtualluvust, kuna võlgade väljanõudmise menetlus toimib seal suhteliselt kiiresti ja efektiivselt. Suuremate ning keerulisemate tehingute korral aga eelistage muu õiguse ja kohtualluvuse kui Venemaa omade kohaldamist selleks, et vältida Venemaa kohtus suuremahuliste ja keeruliste vaidluste pidamist, mis võib kujuneda väga aegavõtvaks ning kulukaks ettevõtmiseks, mille positiivses lõpptulemuses ei saa kindel olla.

3. Lepingulistes suhetes püüdke vääramatu jõu klausel sätestada võimalikult detailselt, arvestades võimalikke poliitilisi ja majanduslikke muutusi.

4. Ettevõtte või ettevõtete grupi (kontserni) loomisel struktureerige see selliselt, et ettevõte luuakse Eestis või mõnes muus Euroopa riigis (näiteks on Venemaal tegutsevate ühingute puhul tihtipeale eelistatud Küprost) ning ettevõtte osanikevahelisi suhteid ja kokkuleppeid reguleerib Eesti või vastava muu Euroopa riigi õigus, kuna Venemaal äriühingu loomise puhul ei saaks kindel olla, et osanike vahel siin koostatud kokkulepped ka Venemaal kehtivad.

5. Usalda aga kontrolli. Nagu eelnevalt mainitud, on oluline kohaliku kontakti olemasolu ja tihtipeale on mõttekam, kui Venemaal kohapealset tegevust juhib kohalik isik. Samas aga tuleb jällegi meeles pidada, et tegemist on ikkagi Venemaaga, kus vahel võib kõike juhtuda. Seega tasub kindlasti oma Venemaal tegutseval ettevõttel silm peal hoida ning aeg-ajalt kohapeal tegevust jälgimas käia veendumaks, et kõik, millest kirjutatakse aruannetes, ka tegelikult tõele vastab.

6. Arvestades, et Eesti ja Venemaa vahel puudub kehtiv tulumaksuga topeltmaksustamise vältimise leping, tuleb hoolega planeerida ettevõtte maksustrateegiat vältimaks võimalikku topeltmaksustamist. Selleks soovitame kindlasti kaasata Venemaa kohalik advokaadibüroo, kes omab kohapealset kogemust ja kompetentsi.

Glikman&Partnerid advokaat Maksim Kozlov ja jurist Ivo Nagel esinesid Äripäeva ja Best Salesi seminaril Peterburis.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt