Go Traveli juhi kolm rasket lugu lahtilaskmistest

Go Traveli juht, Estraveli ja Hansapanga juhikogemusega Matti Pruul rääkis Best Salesi ja Äripäeva korraldatud "Müügijuhtimise aastakonverentsil 2012" ühe dramaatilise loo töötajate lahtilaskmisest. See oli tema jaks emotsionaalselt raske kogemus.

Järgneb kokkuvõte Matti Pruuli raagitud loost:

Olles 17 aastat juhi tööd teinud, olen ma tööle värvanud ca paarsada inimest ja omakorda olen töösuhte lõpetanud, ma arvan, ca 30 inimesega.

Töösuhte lõpetamine tööandja initsiatiivil on minu jaoks olnud üks tõsisemaid ja kindlasti raskemaid tööülesandeid ja 17. aastaga ei ole see eriti palju lihtsamaks muutunud.

Töösuhte lõpetamine tööandja initsiatiivil ei käi nii lihtsalt, kiiresti ja kergelt nagu filmis "Up In The Air" George Clooney poolt kehastatud Ryan Bingham’il, kus ta tegi selle töö ära 69 sekundiga ja naerunäoga.

Selles filmis oli palju tõde, ka selles, kui Ryan ütles, et "People Do Crazy Shit When They Get Fired". Ma olen näinud koledaid e-kirju kaastöötajatele, olen näinud kliendibaasi kopeerimist viimasel tööpäeval, olen näinud süüdistusi ja viha jne.

Mõned meist, juhtidest, ei ole tundetud olevused ja see teebki selle töö raskeks. Tunded! Ma olen näinud vaid ühte kohta, kus inimese lahtilaskmine on lihtne – see on exceli tabel.

Minu lugu lahtilaskmisest

Mul oli meeskonnas üks töötaja, kelle ma olin otsustanud ära saata ja nagu enamasti ikka, nii ka seekord – töötajaid võtame me tööle oskuste järgi ja lahkuda palume iseloomu ja suhtumise sobimatuse tõttu – mulle oli kohale jõudnud, et kuidas ma ka ei püüaks, siis head koostööd meil eales ei teki ja see tunne oli nii minul kui ka mitmel teisel kaastöötajal.

Samal ajal oli see töötaja osade kolleegide poolt väga kõrgelt hinnatud.

Minu mõte oli, et ma ei taha tema hinge peal trampida ega teda maatasa tallata. Niisiis mõtlesin, et ei hakka kõike talle tema iseloomu ja suhtumise ja suhtlemisoskuse kohta välja laduma ja sellega tema enesehinnangut hävitama. Mõtlesin, et püüan võimalikult viisakalt ja heatahtlikult öelda, et meie suhe lõpeb.

Ma kutsusin ta enda juurde ja teatasin otsusest ta koondada ja tõin argumentideks töökorralduslikud vajadused, üldise vajaduse meeskonda värskendada ja paari sõnaga ka oma hinnangu, et koostöö kvaliteet on olnud madalavõitu.

Niisiis ma segasin ettekäändeid ja tegelikke põhjuseid omavahel kokku ja serveerisin neid kui võrdselt tähtsaid. Võibolla ma tegin siin vea.Sellele järgnes suur ja pinev vaikus, mõistmisest polnud haisugi, õhkkond oli terav ja tunne oli paha. Minu süda valutas ja kloppis nii, et nööp ka värises pintsaku ees, käed värisesid, pea valutas ja enesetunne oli sitkevõitu.

Paljud kolleegid mõistsid selle otsuse tugevalt hukka, avaldasid avalikult oma poolehoidu koondatule. Lisandusid avalikud sõnavõtud süüdistustega minu suunas, näiteks, et ma tegutsen isikliku vihkamise ajendil. Oli halvustavaid poriloopimisi kuni isegi lauseteni „seda sa nüüd naudid, raisk („raisk" ei kõlanud verbaalselt, aga silmadest oli näha)“.

Üks kolleeg ütles mulle pärast, et järgmisel päeval pärast otsuse avalikuks tegemist oli nende toas õhkkond nii raske, et ta ootas kannatamatult, et kell saaks 5 ja pages kohe koju peitu. Järgmisel päeval räägiti kontoris enamasti sosinal. Ja kogu aeg oli selline "imelik vaikus".

Ma usun, et selle koondamise oleks saanud teha ka paremini. Aga see oleks võibolla nõudnud teist inimest ja suuremat panust ja rohkem tarkust kui mul on.Minu ülesanne ei olnud täna rääkida, kuidas see lugu õnnelikult lõppes, aga te teate, kust mind leida.

Tulemus: Nii palju võin öelda, et see otsus tasus end ära ja tasuvus oli hea. Aga olukorda oleks saanud kohe palju paremini lahendada. Oleks võinud teisel päeval kõik kolleegid kokku kutsuda ja sellest kõigile korraga ka rääkida. Ma järgmisel päeval läksin kõigi tiimide juurde ja selgitasin oma otsust. Pärast selgitamist võttis kaks kolmandikku seda rahulikumalt, kolmandikul võttis see kuid. Oleksin võinud aru saada, et paljudel lahkuja paadis olevatel inimestel tekkis küsimus: Kas mina olen järgmine? On oluline vallandamisele järgnevalt anda teada, mis edasi hakkab juhtuma ja kudias töö ümberorgansieeritakse.

Mõned rohkem nägevad inimesed on öelnud, et kõik, mis juhtub, juhtub hea pärast. Ma usun, et nii mõnigi meist on selles veenduda jõudnud. Ja nii mõnigi meist on selle eest maksnud ja kallimat hinda kui raha.

Minule on selge, et meie juhtidena peame vastutama muu hulgas ka selle eest, et töösuhte lõpetamine saab vajadusel otsustatud ja teostatud võimalikult hästi.

Ja seejuures ei tohi me unustada, et me vastutame ka selle eest, kui me sellise raske otsuse tegemata jätame. Näiteks sellepärast, et see tooks mitmetele inimestele kaasa palju raskeid tundeid ja pisaraid ja rahalisi raskuseid.

Ja ma soovitan alati kõigile juhtidele, ka noortele ja algajatele – ärge sokutage seda tööd oma õlult kuhugi personaliosakonda, vaid tehke ise! See käib nii värbamise kui ka töösuhte lõpetamise kohta.

Ma lõpetan tsitaadiga ühest targast Spenceri raamatust "Kes näppas minu juustu?" – "Kui hirmust lahti lased, saad vabaks!"

Soovin teile, et te eales ei peaks millegi eest maksma vabadusega, võidelge hirmuga!

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111