Aira Tammemäe • 1. detsember 2012
Jaga lugu:

Novembris kukkusid märgatavalt eksporttellimused

SEB analüüs näitab, et oktoobris aeglustusid nii tööstustootmise kui ka jaekaubanduse kasvud. Uute tellimuste näitaja kukkus novembris märgatavalt, eriti eksporttellimuste osas.

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul on laiem pilt tööstustoodangu osas püsinud enam-vähem muutumatuna . "Eksporditurgudel on ikka olukord pigem kehvapoolne ning viimasel ajal ka halvenenud, eriti Soome, Rootsi ja Saksamaa suunal. Samas kasvab meie lõunanaaber Läti mühinal ning pole siiani veel mingit märki optimismi raugemisest ilmutanud," kommenteerib ta viimaseid uudiseid eksporditurgudelt.

Arumäe hinnangul on paar näitajat, mis tuleviku osas pildile tumedamaid varje heidavad. Üks neist on uute tellimuste näitaja, mis novembris päris märgatavalt kukkus, eriti eksporttellimuste osas. Teine neist on sisetarbimise kasvu aeglustumine, mis samuti tööstusele aasta lõpupoole vähem tuge pakub. Kolmas asjaolu on see, et nõrkus on laiaulatuslik, nähtudes sellest, et suurem osa tööstusharudest on languses. "Hetkel hoiab töötleva tööstuse numbreid stabiilsena elektroonikatööstus, mis paaril viimasel kuul on ehk isegi veidi mahte suurendanud . Aga vaadates Rootsi ja ülejäänud Euroopa pigem halvenevat konjunktuuri, siis ei julgeks sellele sektorile ka suuri panuseid teha tööstuse edasise püstihoidjana," ei näe Arumäe põhjust optimismiks.

Samas tuleb SEB analüüsist välja, et jaekaubanduse kasv on selle aasta jooksul olnud märkimisväärselt stabiilne. "Prognoosisime kasvude mõnevõrra väiksemaks jäämist aasta lõpu poole. Oktoobrikuine kasv seda tõepoolest ka tegi, vajudes 5% peale. Viimastel kuudel on tarbijausaldus päris märgatavalt kukkunud, mis tarbimisindu veidi tagasi tõmbab," kommenteerib Arumäe. Tema sõnul on tarbijate kindlustunnet kahandanud hinnatõusu ootused ning kehvemad ootused majanduse ja iseenda finantssituatsiooni kohta. "Suurte ostude tegemise plaanid järgmistel kuudel on vähenenud. Töötuse suurenemist samas aga ei kardeta ning selles osas paistavad tööstusettevõtted nendega täiesti ühel nõul olevat, nende vastava kindlustunde indikaatori kohaselt vähemalt." lisab ta.

 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt