Aira Tammemäe • 4. detsember 2012
Jaga lugu:

Palgakasv aeglustub, tõus ebaühtlane

SEB eelmise nädala lõpus avaldatud majandusülevaatest selgub, et tarbijad ja tööstusettevõtted on vähem üksmeelel oodatava palgakasvu osas.

Kolmandas kvartalis suurenesid palgad keskmiselt 5,7% aastatagusega võrreldes. "Põhimõtteliselt tähendab see kerget aeglustuvat palgakasvu trendi, vaatamata sellele, et see kasv oli teisest kvartalist kõrgem," kommenteerib SEB analüütik Ruta Arumäe. Neljandas kvartalis ootakse tema sõnul samuti veidi aeglasemat kasvu.

Reaalpalk kasvas kolmandas kvartalis rohkem kui teises, kuid oli ikkagi üsna väike, 2%. Ka neljandas kvartalis ei ootaks reaalpalgas suuremat kasvu, mis koos tööhõive edasise paranemise pidurdumisega tähendab jaekaubandusele aasta lõpus madalamaid kasve, ca 4-5% ringis.

"Kuigi keskmine palk on peaaegu igas valdkonnas suurem kui see aasta tagasi oli, vaid veonduses ja laonduses jäi see eelmisele aastale alla, on palgatõus üsna ebaühtlane nii sektoriti kui ka ilmselt üksikisikuti. Eriti kiirelt kasvavad palgad IT sektoris, mis on ka kõige enam sobiva tööjõu puuduses vaevlev sektor. See sektor on palgas mööda läinud finantssektorist, mis aastaid üksi troonil istus, ning mitte kaugele viimasest on end asetanud energeetikasektor," selgitab Arumäe. 

Arumäe hinnangul mõjutab seesama struktuurse tööpuuduse fenomen laiemalt palgastatistikat. "Seetõttu on palgatõus ebaühtlane, palgad tõusevad rohkem tööjõupuuduses olevates sektorites ning ka vastavatel ametikohtadel. Nii et palgatõus ei ole arvatavasti ikka veel laiapõhjaline ning suurema tööjõupakkumisega valdkondades ning lihttöölistel on väiksemad šansid palgatõusuks kui spetsiifiliste oskustega töötajatel," viitab ta tuleviku trendidele. 

"Samuti on majanduskeskkond selline, et kõigil ettevõtetel ei pruugi hästi minna ning osad jäävad palgakonkurentsis kaotajaks."

 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt