7. jaanuar 2013
Jaga lugu:

Lugege, kuidas Eesti naine moslemitele müüb

"Nõud ikka liikusid juba laual," kirjeldab ASi Toftan müügijuht Merli Randoja oma ainsat ebameeldivat vahejuhtumit läbirääkimistel moslemitega, olles laua taga ainus naisterahvas.

Too ekstreemne näide juhtus aastaid tagasi Tuneesias ühel õhtusöögil, kui elavaks vestlusteemaks tõusid saematerjali kvaliteedireeglid. "Tuneesia klient vihastas selle peale, et naisterahvas suutis temaga argumenteerida," meenutab Randoja. "Arvatavasti ootas ta minu poolt järeleandmist, kuid ma hakkasin vastu ja jäin oma seisukohtadele kindlaks. See käis tema au pihta."

Randoja sõnul tundis ta ühel hetkel hirmu, et vihale aetud vestluspartner võib kasutada füüsilist vägivalda. Õnneks suutsid teised laua taga viibijad olukorra maha rahustada. "Peale selle korra pole mul ühtegi ebameeldivat vahejuhtumit moslemist klientidega olnud," kinnitab Randoja. "Ei tohi unustada, et moslemi perekonna kõige olulisem liige on ema. Sellest johtuvalt ka austus naisterahva vastu."

Randoja leiab, et see, et ta üksinda moslemimeestega läbirääkimisi peab, tuleb sageli hoopis kasuks. "Mul on vahel tunne, et nad tunnevad piinlikkust kaubelda naisega," räägib ta. "Neil on kauplemine veres ja nad võivad päev läbi kaubelda, kui vastas on meesterahvas. On olnud üksikuid juhuseid, et minuga kauplevad nad vaid tund aega ja annavad siis alla."

Islamimaailma ärimehed aktsepteerivad tema sõnul siiski vaid väljastpoolt islamiriike pärit naisi. "Kohalikku mosleminaist nad ilmselt äripartnerina ei aktsepteeriks," lisab Randoja.

Milliste nippidega islamiriikides äri ajada, loe 4. jaanuari Äripäevast ekspordirubriigist.

Autor: Rivo Sarapik, Väinu Rozental

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt