Aira Tammemäe • 25 jaanuar 2013

Rain Laane: demokeskus on ära hoidnud nii mõnegi rumaluse

Eesti IKT Demokeskuse uue juhi Rain Laane sõnul on nende olulisem ülesanne toetada Eesti ettevõtteid uutele turgudele pääsemisel. Sealhulgas hoiatata ettevõtjaid IKT teenuste eksportimisel põhjendamatult suurte lootuste eest.

Laane sõnul ei ole IKT Demokeskuse juhi roll talle midagi uut. „Olen olnud siin juhatuses neli aastat. Põhimõtteliselt vahetasime Enn Saarega kohad ära. Temast sai ITL-i president ja mõistagi ei ole võimalik juhtida samaaegselt kahe nii olulise organisatsiooni tööd,” selgitas Laane.

Eelkõige näeb Laane Demokeskuse rolli ITK sektori teenuste ekspordis. „Oleme ära hoidnud nii mõnegi rumaluse. Näiteks ühel ettevõtjal ei jätku ressurssi uurida enne uuele turule sisenemist põhjalikult turu võimalusi ja piiranguid. Meie viimase aja huviorbiidis on olnud näiteks Aserbaidžaan.”

Laane näeb peamise probleemina ITK sektori liiga suurt optimismi eksportida Euroopa turgudele Eesti infoühiskonna kontseptsiooni. „Eesti lahendused ei ole nii lihtsalt skaleeritavad, riikide fookus on teise koha peal. Ei ole nii, et kõik tahavad kohe id-kaardiga toimetada. Tegeleme sellega, et suhtumist muuta. Järgmine projekt on integreerida Põhjamaad, et saaks digiallkirja anda ja ravikindlustussüsteem toimiks digitaalselt,” kirjeldab Laane Demokeskuse eest seisvaid ülesandeid.

Üllatuslikult väidab Laane, et Eesti ettevõtjate keeleoskus on eksporttegevusel üks takistustest. "Keeleoskus määrab palju. Inglise ja vene keelt meie ettevõtjad oskavad. Aga kas ka prantsuse ja hispaania või hoopis mandariini keelt? Lõuna Ameerika on  suur turg, ilma hipaania keele oskuseta on seal lootusetu edukas olla. Sama lugu on Hiinaga, mandariini keel võiks olla tõesti Eesti koolides teine õpitav keel," viitab Laane.

Eile meediasse jõudnud äppide turvalisuse ja Eesti e-valimiste usaldusväärsuse kahtluste osas on Laanel oma arvamus:"Kõik mis on elektooniline on tagurpidi jälitatav. Hoopis lihtsam on paberil olevat võltsida või näiteks hääli osta. Mind hirmutab paber oluliselt rohkem kui digitaalselt allkirjastatud dokument. Häkkida on alati võimalik, aga selleks läheb aastaid aega. Paberitega on hoopis lihtsam trikke teha."

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111