Aira Tammemäe • 30 jaanuar 2013

EMT: 900 eurone trahv pole Apple`i nõue

EMT tähtajaliste pakettide ennetähtaegse lõpetamise tasu küündib kuni 900 euroni. EMT kinnitusel pole trahvi suurus tingitud jõupositsioonil oleva Apple´i ja EMT vahelisest lepingust.

Kahtlus, et suurte trahvinõuete taga on Apple, on tingitud EMT hinnakirjast, kus käitlustasuks nimetatud trahv 900 eurot kehtib Nutipakett 6 puhul, mis sisaldab näiteks tasuta iPhone´i.

Äripäeva müügiveebi Best Sales küsitluses osalejad avaldasid arvamust, et EMT pakettidest loobumise kõrge trahv on ilmselt tingitud Apple ja EMT vahelisest lepingust.

EMT teenindusdirektori Age Vanajuure sõnul Apple neile mingeid ettekirjutusi teinud ei ole. „Pakettide ennetähtaegsel lõpetamisel ettenähtud käitlustasu ei sõltu telefonist, mis selle paketiga on soetatud. See on näha ka EMT hinnakirjast,” selgitab ta. Seega tuleb 900 eurot välja käia võrdselt nii iPhone'i kui ka näiteks teise populaarse nutitelefoni, Samsung GALAXY seotud paketi lõpetamisel.

Kliendi jaoks on selgusetu, mida käitlustasu õigupoolest tähendab ja milliseid kulusid sellega kaetakse.

Vanajuure sõnul on käsitlustasu kliendiga lepingus sõnastatud trahv. „Käitlustasu kompenseerib lepingu ennetähtaegse lõpetamise korral EMTle lepingu sõlmimisel kliendi omandusse antud seadme maksumuse. Tavaliselt on see seade paketis tasuta või väga soodsa hinnaga,” selgitab Vanajuur. Kenderi hinnangul on aasta vana iPhone'i hind turul ligikaudu 600 eurot. Teiste võimalike telefonide hind on tõenäoliselt madalam.

Kuidas on EMT jõudnud Nutipakett 6 puhul hinnani 900 eurot? „See on turul üsna üldlevinud praktika. Varem oli meil leppetrahvi suurus seotud seadme või teenuse soodustusega, mis lepingu alusel selle sõlmimise hetkel kliendile anti. Nutipakett 6 andis lepingu sõlmijale soodsalt hetke kõige kallimad tippklassiseadmed ja seepärast oli ka käsitlustasu kõrge. Samas viisime eelmisest kevadest lepingud kliendi teenuste kasutamise soovide ja vajaduste järgi personaalsemaks. Seadme hinna nulli või miinimumini viimine on üks osapoolte lepingulise kokkuleppe eeldus, kus EMT annab seadme ja klient nõustub kokkulepitud aja jooksul teenust antud tingimustel kasutama. See on kliendisõbralikum ning õiglasem, kuid vajas tehniliselt ajamahukat arendust,” põhjendab Vanajuur kõrget käitlustasu minevikus sõlmitud pakettide puhul.

EMT hinnakirjas muutusi näha ei ole:

Eelmise aasta alguses sõlmitud tähtajaliste pakettide käitlustasu ei vähene ajas - 24kuulise lepingu katkestamine 1 kuu enne lõppu tähendab samuti 900eurost käitlustasu. See on seotud EMT tehniliste lahendustega. „Kuivõrd lepingutega seotud tingimuste ülesehitus oli erinev ning puudus vastav tehniline süsteem, võis selline olukord tõepoolest tekkida ja kliendil oli lepingu sõlmimisel see lepingu tingimuste kaudu ka teada,” viitab Vanajuur.

Tele2 müügidirektori Jaanus Seppa tõdeb, et leppetrahv kehtestatakse üldjuhul siis, kui klient on võtnud järelmaksuga seadme ja soovib lepingu ennetähtaega lõpetada. „Leppetrahv peaks katma seadme selleks hetkeks veel tasumata jäänud maksumuse,” arvab ta.

Samal arvamusel olid situatsiooni hinnanud eksperdid ja kliendid Best Salesi korraldatud küsitluses. Seppa sõnul on näiteksTele2 jaganud leppetrahvi suurusjärgud kolme etappi vastavalt sellele, palju on klient juba seadme eest maksnud. „Arvan, et ka selline süsteem on liiga keeruline ning plaanime lähiajal siduda leppetrahvi suuruse otseselt makstud kuude arvuga. Näiteks kui seadme järelmaksu 12 kuust on 7 makstud, siis leppetrahvi suurus on vastavalt lepingule ülejäänud viie kuu tasu,” toob Seppa näite nende tähtajalise lepingu plaanitavast muutusest.

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: +372 51 44 884
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee üritusedTel: +372 502 5548
Äripäeva reklaamiosakond
Äripäeva reklaamiosakondTel: 6670 0111