Kadri Põlendik • 27. märts 2013
Jaga lugu:

Kalm: väärtuslikke kortereid on vähe

Tänasel Äripäeva kinnisvarakonverentsil ütles arhitektuuriajaloolane Mart Kalm, et enamik Eesti elamufondist on jama ning klassikalises mõttes väärtuslikke kortereid on Eestis vähe.

Kalm märkis, et inimese klassikalise elamise mudel ei ole muutunud. See tähendab, et korterid on endiselt mõeldud nn tuumikperele, kus on kaks vanemat ja lapsed. Sõltumata sellest, kas lapsed on kodus või kodust läinud, leitakse sellistes korterites kasutus kõikidele tubadele. „Kortereid ei pea ümber ehitama, sest need vastavad tänapäeva inimese vajadustele piisavalt hästi,“ leidis Kalm.

Oma ettekandes tõi ta näiteid peamiselt aga just sellistest korteritest, mis on ümber ehitatud ning seega oma esialgse väärtuse minetanud. Peamiselt kõneles Kalm just nn eestiaegsetest majades, mis on talle endale südamelähedased.

Näiteks on tema meelest arusaamatu, miks ehitatakse välja pööninguid. „Mulle meeldivad majad oma loomulikus olekus, et kui on mõeldud külm pööning, siis peabki nii olema,“ sõnas Kalm. Tema sõnul on kummaline ka see, et Tallinna linnavalitsus otsustas soojustada Raekoja pööningu.

Lisaks tõi Kalm palju näiteid sellest, kus korterid sisustades on segatud erinevaid stiile, jäämata kindlaks sellele, milliselt olid korterid sisustatud siis, kui need ehitati. Näiteks ei sobi tema meelest see, kui tehakse astmeline lagi või põrand. „Iga aste tähendab komistusvõimalust,“ märkis Kalm.

Kalm ei pidanud ka mõistlikuks lähtuda korteri ümbertegemisel praegusest moest, näiteks avatud köögi ehitamisest. Konkreetse näitena tõi ta eestiaegse korteri, kus on kunagise teenijatetoa, sahvri ja köögi ühendamisel saadud suur avatud köök. „Võib-olla pole ka nii meeletu patt sahvri, köögi ja teenijatetoa akende kokkuliitmine, aga kui me avaköögi tekitamine, siis kui tohutu kahju me sellele piiratud kinnisvararessursile oleme oma moe järgi käitumisega tekitanud,“ arutles Kalm.

Lisaks kriitikale tõi Kalm näiteid ka sellistest korteritest, kus on ajastulähedus säilitatud. Näiteks tõi ta korteri, kus aastkümneid tagasi oli tubade funktsioon teistsugune kui praegu renoveeritud korteris. Kalmu sõnul oli positiivne, et toad olid algupärastena säilitatud ning midagi ei olnud omavahel ühendatud.

Kokkuvõtvalt ütles Kalm, et tal on hea meel, et turule on tulemas kortereid, mida ei ole vahepealsed aastad rikkunud.

„Tore oli näidata, et müügile on tulemas nõukaaegsetest ühiskorteritest ja üheksakümnendate ninakusest säästetud ilusaid ja häid eestiaegseid kortereid, mis on meie elamuturu parimad õied, mida jääb aina vähemaks.“

Täna toimus Viru keskuse konverentsikeskuses Kinnisvarakonverents: müük ja arendus, mida korraldasid Äripäeva teemaveebid ehitusuudised.ee ja Best Sales. Konverentsil analüüsiti, missugused väljavaated on lühemas ja pikemas perspektiivis nii äri- kui ka erakinnisvara arendamisel.

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt