Aira Tammemäe • 27. märts 2013
Jaga lugu:

Vanalinna korteri ruutmeetri eest saab Kohtla-Järvel korteri

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ütles täna Äripäeva kinnisvarakonveretsil, et Kohtla-Järvel maksab korter sama palju kui Tallinna vanalinnas elamispinna ruutmeeter.

"Kui vaatame tehingute arvu 1000 elaniku kohta, siis suuri erisusi me piirkondlikult ei näe. Turg on suhteliselt aktiivne ka näiteks Kohtla-Järvel," tõi Toompark näite. Eestis tehakse aastas 1000 elaniku kohta 20 tehingut, Kohtla-Järvel 22, Tallinnas 26.

Toomparki sõnul on Eestis üles läinud nii kinnisvara pakkumise kui ka tehingute hinnad. "Otseselt mõjutavad seda uusarendused. Kuid kui võrrelda samas hoones tehinguid aastase vahega, on ka sel juhul näha oluline hinnatõus. Sellist trendi on näha igal pool Eestis, v.a Kohtla-Järve," tõi Toompark välja.Tema sõnul on korterite ruutmeetri hind Tallinnas keskmiselt 1100 eurot ja Kohtla-Järvel 102 eurot. "Tallinnas on hinnad aastaga kasvanud 7%, Narva näiteks isegi 16%, Kohtla Järvel -1%," tõi Toompark välja kinnisvaraturu suured käärid. Uusarendusi Kohtla-Järvel paraktiliselt ei ole. "Mõistetavalt ei ole arendajal sellise hinnataseme juures mingit võimalust," ütles Toompark.

Kinnisvaraturg on seotud keskmise sissetulekuga. "Tallinnas tuleb viis aastat palka teenida, et mingi elamispind osta. Seda siis arvestatuna keskmise palgaga," tõi Toompark näite. "Pärnu turg on ses mõttes anomaalia, et seal on nn teise kinnisvara omanikke ning ka välismaalasi, kes elamispindadega tehinguid teevad."

Toompark ütles, et Kohtla-Järve statistika võib viidata atrkatiivsele investeerimisvõimalusele. Tema hinnangul on Ida-Virumaa kinnisvaraturul potentsiaali. Kuuldavasti on Narva kõrval hakanud Venemaalt pärit raha liikuma ka Kohtla-Järve kinnisvarasse.

 

 

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee