Aira Tammemäe • 19. aprill 2013
Jaga lugu:

Ülevaade: telekom olulises languses

Telekomi käibenumbrid on käesoleva aasta I kvartalis oluliselt kukkunud, sama on toimunud ettevõtete ärikasumiga. Aastaga on lisandunud 126 000 klienti.

Telekomisektoris toimus käesoleva aasta esimeses kvartalis oluline tagasiminek nii müügikäibe kui kasumi osas. Kolm suuremat sideoperaatorit kaotasid mullusega võrreldes käibes kokku 15,7 miljonit eurot. Kõige suurem kaotus protsentides tuli vastu võtta Tele2-l, kelle käive möödunud aastaga võrreldes vähenes 21,8%. EMT müügikäive vähenes samal ajal 16,8% ja Elisa Eestil 14,1%.

Samavõrd suured olid tagasilöögid ettevõtete kasumis. EMT kasum vähenes 1,3 miljoni ja Tele2-l 1,1 miljoni ja Elisa Eestil ligi 2 miljoni euro võrra. Kokku teenisid sideoperaatorid möödunud aastaga võrreldes 4,4 miljonit eurot vähem kasumit (EBITDA).

Telekomi peamised finantsnäitajad Ikv 2012 ja 2013

*EMT andmed esitatud SEK-des, ümberarvestus eurodes Äripäevalt

Tele2 Eesti on kasumi olulist vähenemist varasemas pressiteates põhjendanud operaatorite omavaheliste sidumistasude neljakordse vähenemisega ja hinnakärbetega. Näiteks on nende sõnul kõnekaardi minutihind 80 protsenti madalam möödunud aastaga võrreldes, samuti maksab internetiteenuse megabait 12 protsenti vähem. Tele2 Eesti kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt: „2013. aasta esimese kvartali käivet mõjutas oluliselt operaatorite omavaheliste sidumistasude neljakordne vähenemine ja lisaks ka tehtud hinnakärped. Mullusega võrreldes langetasime hindasid kõigis tootesegmentides.“

Klientide arvus on eelmise aastaga võrreldes ainus kaotaja Tele2, seda ka pelgalt 1000 kliendi võrra. Samas on EMT kasvatanud oma kliendibaasi 70 000 kliendi ja Elisa Eesti 57 000 kliendi võrra. Kokku on turule lisandunud 126 000 uut klienti. Kolme sideoperaatori klientide koguarv ületab 2 miljonit. Eesti rahvaarv on aasta alguse seisuga veidi alla 1,3 miljoni.

Klientide koguarv Ikv 2012 ja 2013

Jaga lugu:
Seotud lood
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee