Aira Tammemäe • 11. juuni 2013
Jaga lugu:

Aprilli väliskaubandus pöördus kasvule

2013. aasta aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga kasvas kaupade eksport jooksevhindades 6% ja import 8%, teatab Statistikaamet. 

Kui veebruaris ja märtsis Eesti väliskaubandus kahanes aastatagusega võrreldes, siis aprillis kaubavahetus kasvas. Kaubavahetuse suurenemist mõjutasid peamiselt masinad ja seadmed.

Aprillis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,08 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,21 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 134 miljonit eurot ning võrreldes 2012. aasta aprilliga see mõnevõrra suurenes. Ülejääk oli vaid puiduga seotud toodete (sh puit, paber, mööbel) kaubavahetuses. 

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16%) ja Venemaa (11%). Eksport kasvas kõikidesse peamistesse sihtriikidesse, v.a USA. Enim mõjutas koguekspordi suurenemist võrreldes 2012. aasta aprilliga väljaveo suurenemine Rootsi ja Lätti (kasv vastavalt 38% ja 24%). Lätti suurenes peamiselt puidu ja puittoodete väljavedu. Rootsi ja Soome eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid, puitu ja mööblit, Venemaale mehaanilisi ja elektriseadmeid.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Rootsist ja Saksamaalt (mõlemast 11%). Võrreldes aastatagusega suurenes import Eestisse kõikidest peamistest partnerriikidest, v.a Leedu (langus 11%). Võrreldes eelmise aasta aprilliga suurenes kõige rohkem kaupade sissevedu Lätist ja Poolast (kasv vastavalt 24% ja 28%). Soomest imporditi Eestisse kõige rohkem kütuseid ning elektriseadmeid, Rootsist elektriseadmeid ning Saksamaalt mehaanilisi seadmeid.

Kõige rohkem eksporditi Eestist masinaid ja seadmeid (30% Eesti koguekspordist), millele järgnesid puit ja puittooted (9%). Ekspordi suurenemist võrreldes eelmise aasta aprilliga mõjutas kõige rohkem masinate ja seadmete ning keemiatööstuse tooraine ja toodete väljaveo suurenemine (kasv vastavalt 13% ja 56%). Samal ajal vähenes oluliselt mineraalsete toodete (sh kütused, põlevkiviõli) väljavedu (langus 42%).

Aprillis imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (29% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Koguimpordi suurenemist mõjutas kõige rohkem masinate ja seadmete ning keemiatööstuse tooraine ja toodete sisseveo suurenemine (kasv vastavalt 18% ja 24%). Samal ajal vähenes transpordivahendite sissevedu (langus 18%).Võrreldes märtsiga kasvas eksport 7% ja import 8%. Ekspordi kuist juurdekasvu mõjutas enim elektriseadmete ja puidu väljaveo suurenemine.

Võrreldes eelmise aasta aprilliga langesid ekspordihinnad 1% ja impordihinnad 2%.

 

Eesti kaubavahetus, jaanuar–aprill, 2012–2013

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt