Aira Tammemäe • 28. august 2013
Jaga lugu:

Siilats: prognoosime kasvu 5-10%

Info-Auto juht ja aktsionär Viktor Siilats ütles Äripäeva müügiveebile Best Sales antud intervjuus, et nende allüksuste prognoosid ei saa kunagi olla kehvemad kui eelnev aasta. Aasta 2014 käibeprognoos on 5-10% kasvu.

Kuidas te leiate kompromissi müügiorganisatsiooni reeglina  tagasihoidlike prognooside ja juhtkonna reeglina suuremate kasvuootuste  vahel?

Kui varem võibolla tuligi teha kompromisse tagasihoidlikkuse ja suuremate ootuste vahel, siis tänapäeval on oluliselt eelarve sujuvalt vastu võtta, oma investeerimis- ja muud abi pakkuda ning hiljem imestunult küsida, et miks te siis ei täida, ise koostasite ju ...

Info-Auto tegevjuhtkond on aastatega lihvinud eelarve koostamise mudelit ja protsessi. Oma turu, toodete, klientuuri, kulu- ja tuluelementide ning nende seoste tundmine ning toetumine realistlikele, pigem konservatiivsetele prognoosidele, võimaldab juhtkonnal eelarve  koostamise protsessis saavutada konsensuse.

Protsess algab novembris, kus allüksused koostavad eelarved, mis siis juhtkonna tasandil üheks tervikuks ühendatakse. Kuna kokkuvõttes on kõik omavahel seoses ja aastate kogemus varnast võtta, siis ei alustata kunagi tühjalt kohalt. Ega lõpetata ka.

Allüksuste prognoosid ei saa olla kunagi kehvemad kui eelnev aasta,  väljaarvatud juhul, kui prognoosi koostaja saab mingi üliolulise infoga  oma pessimismi põhjendada. Oodatavad majanduse kasvunumbrid avaldab aga ajakirjandus.

 Autotööstust käsitletakse sageli majanduse üldise seisu  indikaatorina. Praegu on müüginumbrid Eestis head, Euroopas mitte. Mida see lubab aastale 2014 mõeldes?

Eesti müüginumbrite "headus" - 1,6% tõus eelmise aasta sama  perioodiga võrreldes - seisneb ilmselt selles, et (seni) pole olnud langust. Euroopas on automüügi kokkutõmbumine suve jooksul peatunud, kuid mingit olulist tõusu lähiaastaks tööstusharu juhid prognoosides ei planeeri.

Karmist konkurentsist tulenev tootjate hinnasõda kärbib autotootjate kasumiootusi veelgi.Kindlasti on eurosotsialismi tingimustes raudse haardega ametiühingutega riikides tootmine väga kulukas ja sellega kaasnev autotehaste sulgemise protsess. Need arengud viitavad sellele, et paremal juhul jääb automüük veel pikkadeks kuudeks praegusele tasemele, heal juhul ehk mõneprotsendilisse tõusu.

Millist müügikäibe kasvu aastaks 2014 ootate?

Kuivõrd on raske näha põhjust, miks sisuliselt paigaltammuva majanduse tingimustes peaks automüük muust majandusest eraldi hoogsamaid tõusunumbreid näitama, siis võiks rahul olla, kui turumaht jääb samasse kanti praegusega. Loomulikult meeldiks Info-Autole  hammustada sest pirukast suurem suutäis.

Meie müüdavatest automarkidest võiks tuleval aastal olla suurem kasvupotentsiaal Fordil, kelle uued tarbesõidukid koos mõne täiesti uue mudeli tulekuga algas sel suvel. 2014. aasta keskpaigaks peaks see muutus olema toimunud ja vaadates klientide huvi uute Fordi tarbesõidukite vastu võiks selle sektori müük ka meie tuleva aasta käibeprognoosi 5-10% võrra tõsta.

Viktor Siilats esineb 25. septembril majanduskonverentsil "Äriplaan 2014".

Jaga lugu:
BESTSALES UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad bestsales uudised igal nädalal enda postkasti.

Bestsales.ee toetajad:

Enimloetud
Aira Tammemäe
Aira TammemäeBestsales.ee toimetajaTel: +372 502 5548aira@bestsales.ee
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: +372 569 549 79kaspar.kitsing@aripaev.ee
Maarit Eerme
Maarit EermeBestsales.ee juhtTel: 51 44 884maarit.eerme@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt